Featured photo: Bullet For My Valentine - AB

U bent hier

Heidevolk - Batavi

Artiest: Heidevolk

Album: Batavi

Genre: Pagan Metal

Label: Napalm Records

In het soms wat overvolle folk metal genre zijn onze noorderburen uitstekend vertegenwoordigd met Heidevolk. De band werd een decennium geleden opgericht in Arnhem (Nederland) en kenmerkte zich van in het begin door hun compromisloze muziek, stevige live shows en een nauwe band met hun publiek. Met Batavi​ zijn Mark "Splintervuyscht", Joris den "Boghtdrincker" en consoorten al toe aan hun vierde studio album. Batavi neemt de luisteraar mee naar de strijd tussen de Germaanse volksstammen en het oppermachtige Romeinse rijk. De Bataven (of Batavi) zijn één van die volksstammen en het album focust op de beginjaren van deze Germaanse stam, die op een later tijdstip belangrijke bondgenoten van de Romeinen zouden worden. Het album is een loflied van een volk dat zichzelf in een woelige periode probeert te herdefiniëren.

Tot zover de geschiedenisles, want het is tijd om het afgeleverde werk van naderbij te beluisteren. 

Luisteren naar Heidevolk is altijd heel even een proces van gewoonwording. Het is nu eenmaal niet evident om de zang in het Nederlands te horen. Geen nood, het went altijd enorm snel en het moet gezegd zijn, het is een aangename verandering. De lyrics verdienen zeker en vast ook voldoende aandacht; zij slagen er met gemak in de luisteraar 2000 jaar terug in de tijd te voeren.

Terwijl het album wat rustig op gang komt met het subtiel opzwepende 'Een nieuw begin', komt het echte beukwerk er aan met 'De toekomst lonkt', dat de toon zet voor de rest van het album. Batavi is stevig, zwaarder, maar blijft het uitgangspunt en de achtergrond van zowel het concept als de band altijd trouw. Enerzijds gaat het Heidevolk er om om de interne strijd van een volk aan te tonen, in een hevige veranderende samenleving, waarin er geen zekerheden meer bestaan.

Om die reden vinden ook tragere, melancholische, doch daarom niet minder meeslepende stukken terecht hun plaats op dit album. Het aangrijpende muzikale 'Veleda' breekt dus de hevige toon, maar maakt Batavi wel compleet. Anderzijds komt de woede danig tot uiting in de zwaardere stukken, waarin de luisteraar zich actief deel waant van een woedende volksmenigte. Heidevolk maakt dit album in zijn gekende stijl, met een hechte basis van volksmelodieën, gekruid met snelle gitaren, hevige drums en afgewerkt met de clean vocals (met af en toe een grunt).

Na elk trager moment is het tijd om er weer wat pit in te brengen. Na 'Veleda' is het tijd om de volksopstand in het heftige "Als De Dood Weer Naar Ons Lacht" te beschrijven. Dit episch nummer kan en mag niet ontbreken op een live optreden. Het grijpt de luisteraar naar de strot en houdt hem met subtiele afwisselingen in het up tempo gebeuren in een ware wurggreep. Een schitterende earcatcher en het beste nummer op dit album. 

Net als de Bataven, slaagt Heidevolk er telkens opnieuw in om zichzelf te herdefiniëren, zonder de voeling met de roots te verliezen. In een wereld waarin het genre folk metal soms tot het uiterste uitgemolken wordt, is het een verademing om compromisloze bands, die trouw blijven aan zichzelf, te kunnen beluisteren. De tradionele folk melodieën, gecombineerd met de clean vocals van Mark en Joris, stevig gitaar -en drumwerk, maken dit een aangenaam luisterstuk.  Je waant je op het ene moment een soldaat op het slachtveld die elk ogenblik de dood in de ogen kijkt, op het andere ogenblik een bange man die net zijn broeders heeft verloren.

Met Batavi zet Heidevolk dan misschien wel geen uitmuntend meesterwerk neer, het is en blijft een knappe, intense plaat, die menig (folk)metalliefhebber zal kunnen bekoren. 

Tracklist:

  • Een Nieuw Begin
  • De Toekomst Lonkt
  • Het Verbond Met Rome
  • Wapenbroeders
  • In Het Woud Gezworen
  • Veleda
  •  Als De Dood Weer Naar Ons Lacht
  • Einde Der Zege
  • Vrijgevochten

Categorie: 

Copyright Festivalblog 2005 - 2014
Site made by Tim Vermoens