Featured photo: Bullet For My Valentine - AB

U bent hier

Sirens - Spore

Artiest: Sirens

Album: Spore

Genre: Progressive Metal

Label: Imminence Records

Score: 80/100

Wat als … je een plaat zou mogen maken waarbij je totaal geen rekening moet houden met wat het publiek wil? Geen rekening houden met commercie of marketing, met toegankelijkheid, met ritmes, met standaard afspraken over genres en doelgroepen, met de verstaanbaarheid van de teksten? Met andere woorden, wat als je eens volledig je eigen ding mag doen, carte blanche, niemand die je iets oplegt of verbiedt?

Wel, de kans dat je dan met een geniaal tv-programma komt aandraven lijkt mij klein. Maar, los daarvan, ben ik er vrij zeker van dat dit de achtergrond is bij het ontstaan van deze cd.

My God, wat is dat voor iets? Zware gitaren, een hoop elektronica erbovenop, een man aan de microfoon met een strottenhoofd van een ontsnapte leeuw en ritmes die veranderen van het moment dat je ze door hebt. Niet voor één gat te vangen dus, die gasten van Sirens.

Ze omschrijven zichzelf als hard, agressief, digitaal, syncoop (misschien eens opzoeken?),  bezinnend, atmosferisch en experimenteel. De muziek is gedistilleerd uit een kokende ketel met als ingrediënten zware dubstep, donderdende breakbeat en ingewikkelde metal. Begrijpt u het nog?

Ik kan u verzekeren, na 15 keer beluisteren wordt de plaat nog altijd niet duidelijker. En zeggen dat er maar 5 nummers op staan! Sterker nog, het is eigenlijk één lang nummer, want ze vloeien allemaal naadloos in elkaar over en doordat ze allemaal hard afwijken van wat we standaard verstaan onder ‘muziek’, lijken ze ook erg op elkaar.

Betekent een en ander dat dit ook een slechte plaat is? Wel integendeel. Moeilijk ja, dat wel, maar zeker niet slecht. En het feit dat ze die syncope hier nogal consequent toepassen, houdt de aandacht meteen ook wel vast.

Verder is het natuurlijk een geweldige plaat om die slechte vrienden duidelijk te maken dat het nu echt wel tijd is om op te stappen. Als je dit net iets te luid opzet tijdens een niet interessant gesprek, dan is je punt meteen gemaakt. Tenzij die slechte vrienden een aparte muzieksmaak hebben natuurlijk, en dit een wereldplaat vinden. Dan krijg je ze waarschijnlijk met geen stokken de deur uit.

Durft u het risico nemen?

Tracklist:

  1. Drift
  2. Cloudbreak
  3. Unstable and Floating
  4. Music Box
  5. Propaganda

Meer info over Sirens:

Categorie: 

Copyright Festivalblog 2005 - 2014
Site made by Tim Vermoens