Festival Centraal-Europa

Het Festival van Midden-Europa was een cultureel festival, het 2015 jaar in juni, juli en augustus op diverse locaties in de Duitse deelstaten Beieren en Saksen en in de Tsjechische Republiek heeft plaatsgevonden.

Geschiedenis

Voorloper van het festival was de internationale vocale masterclass “Ontmoetingen”, die in de zomer van 1990 door de Duitse concert- en operazangeres, kamermuziek zanger Prof. Thomas Thomaschke , en zijn vrouw, de Tsjechische kunsthistoricus Ivana Thomaschke-Vondráková in Misslareuth met jonge zangers uit (Saksen) Oost- en West-Duitsland, Tsjecho-Slowakije, werd georganiseerd vanuit Oostenrijk en Nederland. Vanwege de ligging van de plaats in het drielandenpunt van Saksen, Beieren en de voormalige Tsjecho-Slowakije in de al open-Duitse grens in aanvulling op de artistieke activiteit en een politieke preoccupatie met problemen van was ” IJzeren Gordijnbereikt”.

In de zomer van 1991 was, naast de II Gesangsmeisterklasse “Begegnungen”, een proefproject het  Nuljaar van het Festival Midden-Europa – Beieren – Bohemen – Saksen “. Tegelijkertijd werd een verklaring ondertekend voor grensoverschrijdende culturele samenwerking tussen de Saksische vereniging “Mißlareuth 1990. Mitte Europa” eV en de voorloper van de Tsjechische vereniging Euregio Egrensis .

De opening van het eerste festivaljaar vond plaats op 14 juli 1992 met een concert van het Symfonieorkest van Bamberg onder leiding van Jiří Bělohlávek in de Johanniskirche Plauen . Het verbond 30 Boheemse, Saksische en Beierse plaatsen over grenzen. Sinds 2004 zijn meer dan 65 gemeenten van de deelnemende landen bij het festival betrokken geweest. Als een grensoverschrijdend uitstekend Duits-Tsjechisch cultureel project, bracht het de drie Europese regio’s Euregio Egrensis , Euregio Erzgebirge / Krušnohoří en Euregio Elbe / Labe samen .

De belangrijkste focus van het festival was muzikale evenementen, naast tentoonstellingen van schone kunsten, literaire evenementen en workshops, symposia, forums en zomercursussen. Het festival was lid van de European Festivals Association en de Association of Czech Music Festivals.

Organisatie

Juridische entiteit van het festival was de vzw “Misslareuth 1990. Mitte Europa eV” Het festival had 1991 tot 2014 kammersänger Prof. Thomas Thomaschke. De Tsjechische kant leidde festival Ivana Thomaschke-Vondráková. Beide ontvangen de Federale Kruis van Verdienste en in 2014 door Jan Masaryk medaille van de Tsjechische Republiek voor hun werk 2004. Het project was de Duits-Tsjechische Future Fund, de deelnemende gemeenten, culturele gebieden en districten , deelstaten Saksen en Beieren, de BKM, de Europese Uniefinanciën en sponsoren en het eigen vermogen van de club. Begunstigers van het festival waren de kanselier / kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland, de minister-president van de Tsjechische Republiek en de minister-president van de Vrije Staten van Beieren en Saksen.

Begin 2016 diende de sponsorvereniging van het festival een faillissement in . [1]

Citeer

“Het festival Centraal-Europa brengt grenzen aan het smelten.” – Yehudi Menuhin , die jaarlijks van 1992 tot 1998 het festival bijwoonde.

Literatuur

  • Ludger Stühlmeyer : The Festival Mitte Europa. In: Ludger Stühlmeyer: Curia sonans. De muziekgeschiedenis van het stadsterrein. Een studie over de cultuur van Oberfranken. Vanaf de oprichting van het bisdom Bamberg tot heden. Proefschrift. Universiteit van Münster. Heinrichs, Bamberg 2010, ISBN 978-3-89889-155-4 , blz. 323f.

Webkoppelingen

  • Lijst van deelnemende kunstenaars 1992-2015 (PDF, 239 kB)

Individuele proeven

  1. Jump up↑ Festival Mitte Europa vindt dit jaar niet plaats op de website van het festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *