Festival Zürich

Het Zürichfestival (tot 2012 Zürich Festival ) is een zomerfestival dat gezamenlijk wordt gesponsord door de culturele instellingen van Zürich, elk gewijd aan een thema. Het programma is ontworpen door het Opera House , Schauspielhaus , Tonhalle Orchestra en Kunsthaus Zürich . Het Museum Rietberg , de Gessnerallee Zürich evenals de theaters Neumarkt en Rigiblickzijn regelmatig betrokken. Daarnaast biedt het festival een platform aan andere culturele instellingen in Zürich die een bijdrage leveren aan het respectieve gemeenschappelijke festivalthema. Het programma omvat opera, drama, concerten (van klassiek tot jazz), dans, tentoonstellingen, lezingen en discussies. Evenementen vinden niet alleen plaats in de deelnemende instellingen, maar ook vaak gratis op verschillende plaatsen in de stad. Het programma omvat bijvoorbeeld de Sommernachtsbal in het hoofdstation van Zürich, of “Opera for All”, de opera-uitzending van de Opera van Zürich naar de Sechseläutenplatz .

Geschiedenis

Het Zürich Festival werd in 1996 opgericht als een vervolg op de juni-festivalweken (1921-1993). Ze werden beduidend geïnitieerd door Alexander Pereira , die vanaf het begin de artistiek directeur en voorzitter van de artistieke commissie van het Zürichfestival was. Deze rol werd in 2011 overgenomen door Elmar Weingarten , artistiek directeur van het Tonhalle Orchestra Zurich .

Hervermaling 2013

Onder leiding van Elmar Weingarten kreeg het festival een nieuw profiel na een strategieoverzicht. De nieuwe naam “Festspiele Zürich”, geïntroduceerd aan het einde van 2012, drukt de verhoogde samenwerking uit van de vier belangrijkste culturele instellingen: het Operahuis van Zürich, het Schauspielhaus Zürich, het Kunsthaus Zürich en het Tonhalle Orkest Zürich. In 2013 organiseerden ze voor het eerst het Festival van Zürich onder een gemeenschappelijk motto, waaraan alle deelnemende instellingen hun bijdrage leverden. Met de heroriëntatie van het Zürich Festival konden nieuwe en sterkere samenwerkingsverbanden worden opgezet, die het mogelijk maakten om de festivalthema’s vanuit verschillende perspectieven te belichten. [1] De 152 gebeurtenissen in 31 locaties werkten ongeveer 74.000 bezoekers. [2]

Aanpassingen van organisaties 2016

In 2016 besloten de Board of Trustees en de Artistic Commission om het Zürich Festival op tweejaarlijks ritme te houden en in een tijd beperkte periode van drie weken in juni, ruim voor het einde van het seizoen. Deze bundeling van middelen en financiële middelen maakt een nog zorgvuldiger planning en werken aan inhoudrijke projecten mogelijk die specifiek voor elk onderwerp zijn geproduceerd. Daarnaast zal er voor elke editie van het festival een curator worden aangesteld, die samen met de deelnemende instellingen de hoofdlijnen uitwerkt van het festivalthema, bepaald door de artistieke commissie, waardoor het inhoudsprofiel van het festival verder wordt aangescherpt.[3]

Onderwerpen en hoogtepunten uit 2013

jaar thema highlights
2016 «Dada – tussen waanzin en onzin» Francis Picabia – een retrospectief (Kunsthaus Zürich) [4]de man (gastvoorstelling van de Volksbühne Berlin in het Schauspielhaus Zürich) [5]
2015 «Geld maakt de liefde – Shakespeare en andere krachten» I Capuleti ei Montecchi (Operagebouw van Zürich) [6]The Tiger Lillies perform Hamlet (gastvoorstelling van Theatre Republique Copenhagen in het Schauspielhaus Zurich) [7]
2014 «Prometheus – ontketenen van de krachten» Luigi Nono : Prometeo (Tonhalle Zurich) [8]
2013 «Greenhouse Wagner» Hans Neuenfels : Richard Wagner – Hoe ik wereld werd (coproductie Schauspielhaus en Zurich Opera House) [9]

Stichting Zürichfestival

zijn uitgelijnd, het Festival Zürich van het Zürich Festival Foundation, die in 1996 werd opgericht door de Zurich Opera House, de nieuwe waarnemend AG, de Stiftung Zürcher Kunsthaus en de Tonhalle Society Zürich. Het uitgangspunt van de stichting is om extra en een nieuwe impuls te maken aan het culturele leven van de stad en het kanton Zürich en in Zwitserland en bijdragen aan de bevordering van nationale en internationale aanwezigheid van de stad en het kanton van Zürich en de deelnemende culturele instellingen. Met dit doel bevordert de stichting de samenwerking van de verschillende culturele instellingen en ondersteunt zij in het bijzonder haar festivalevenementen evenals festivalevenementen van derden, die handelen in de geest van het idee van de stichting.

Organisatie

Board of Trustees

Het hoogste orgaan van de Zurich Festival Foundation is de Foundation Board van het Festival Zürich, die bestaat uit negen leden, elk van de vier stichtende organisaties een persoon uit de Raad van Bestuur en de Raad van Bestuur en de leden gezamenlijk kiezen voor een persoon voor het Bureau, dat geen van de bestuurders of de bestuursleden behoren tot de bovengenoemde kunstinstellingen. In 2012 werden twee onafhankelijke leden nieuw gekozen in de Foundation Council. Ursula Gut-Winterberger is sinds 2016 voorzitter van het Stichtingsbestuur (daarvoor: Peter F. Weibel 2003-2016, oprichter van President Hans J. Bär 1996-2003).

Artistieke Commissie

Verantwoordelijk voor alle artistieke vragen van de stichting is de artistieke commissie. Het omvat de directeurs respectievelijk directeuren van het Opera House, Schauspielhaus, Kunsthaus en Tonhalle Orchestra Zurich. Ze maakt, adviseert en coördineert het festivalprogramma. Sinds 2016 wordt ze gesteund door één nieuwe curator voor elke editie van het festival.

Office

Tot 2015 nam een ​​lid van de artistieke commissie, met het voorzitterschap van de commissie, ook het beheer van het Zürichfestival over. Sinds 2016 is het festival met Alexander Keil een onafhankelijk directeur van de oprichtende instellingen. Hij wordt bijgestaan ​​bij de coördinatie van het Festival van Zürich door het in 2003 opgerichte bureau.

Concert van Sophie Hunger ter gelegenheid van de uitreiking van de Zürich Festival Prize 2016 aan de Zwitserse zanger en songwriter. Foto: Philipp Ottendörfer

Prijs voor het Zürichfestival

Sinds 2007 is de Zürich Festival Prize, die werd opgericht door de Bär Kaelin Foundation, elk jaar overgedragen als onderdeel van het Festival van Zürich. Vanaf 2017 wordt het om de twee jaar uitgereikt, tussen twee edities van het Zürich Festival. Hij wordt toegekend aan een persoonlijkheid die uitstekende bijdragen heeft geleverd aan de cultuur van Zürich door middel van uitstekende artistieke prestaties. De prijs van CHF 50.000 is ook bedoeld om kunst en cultuur in het kanton Zürich te promoten en bij te dragen aan het internationale charisma van het festival. De winnaar van elke prijs wordt uitgereikt door de artistieke commissie van het Festival van Zürich.

Eerdere winnaars:

 • 2007: Heinz Holliger , componist
 • 2008: Luc Bondy , theater, opera, filmregisseur
 • 2009: Peter Stein , theaterregisseur
 • 2010: György Kurtág , componist
 • 2011: Matti Salminen , zanger
 • 2012: Heinz Spoerli , choreograaf, balletregisseur
 • 2013: Pipilotti Rist , kunstenaar
 • 2014: Fritz Senn , publicist, oprichter en directeur van de James Joyce Foundation
 • 2015: Anna Viebrock , decorontwerper
 • 2016: Sophie Hunger , zanger en songwriter
 • 2017: Peter von Matt , literair geleerde

Webkoppelingen

 • Website van het Festival Zürich
 • Website van de Zürich Festival Prize
 • Zurich Festival: Zürich Festival Prize gaat naar Fritz Senn in 2014. (PDF) – Eervolle vermelding voor de directeur van de James Joyce Foundation in Zürich. Persmededeling van 12 december 2013.

Individuele proeven

 1. Jump-up↑ “Profielwinst en naamswijziging” , Neue Zürcher Zeitung (NZZ), 4 december 2010, teruggehaald op 29 juli 2013
 2. Jump up↑ «Terugblik op het Zürichfestival 2013» , persbericht van het festival Zürich, 16 juli 2013 (PDF, 37 kB).
 3. Spring omhoog↑ “Between Beauty and Madness” , Neue Zürcher Zeitung (NZZ), 27 oktober 2016, toegankelijk op 21 februari 2017
 4. Jump up↑ Francis Picabia: abrupte veranderingen, wilde sprongen, avontuurlijke bochten. In: Aargauer Zeitung (AZ), 6 juni 2016, toegankelijk op 21 februari 2017.
 5. Spring omhoog↑ Wanneer de woorden leren dansen. In: Neue Zürcher Zeitung (NZZ), 5 juni 2016, toegankelijk op 21 februari 2017.
 6. Spring omhoog↑ Familiebanden. In: Neue Zürcher Zeitung (NZZ), 22 juni 2015, toegankelijk op 21 februari 2017.
 7. Jump up↑ Soundtrack naar het droomspel. In: Neue Zürcher Zeitung (NZZ), 27 juni 2015, toegankelijk op 21 februari 2017.
 8. Jump up↑ Het geluk van geconcentreerd luisteren. In: Neue Zürcher Zeitung (NZZ), 7 juli 2014, toegankelijk op 21 februari 2017.
 9. Spring omhoog↑ Wagner in delirium. In: The Mirror , 12 juni 2013, toegankelijk op 21 februari 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *