film Festival

Een filmfestival wordt periodiek gehouden cultureel economische evenement waarbij op een bepaalde locatie meerdere actuele filmproducties weergegeven, besproken en meestal door een jury geteld en het publiek en filmprijzen worden toegekend, waarbij niet noodzakelijkerwijs een financiële bijdrage omvatten.

Geschiedenis en ontwikkeling

Overzicht

Het eerste festival van de film vond plaats in 1932 in Venetië . Moskou volgde in 1935 met het Moscow International Film Festival .

Veel van de grote filmfestivals zijn echter de fundamenten van de late jaren 1940 en 1950. Dit omvat niet alleen festivals in Europa , zoals het International Film Festival Karlovy Vary(Karlsbad) en het Filmfestival van Locarno , maar ook festivals in andere continenten, zoals de Mar del Plata International Film Festival in Zuid-Amerika of het Kolkata Film Festival in Azië .

De festivals van Berlijn , Cannes en Venetië worden beschouwd als de belangrijkste filmfestivals wereldwijd. Hun prijzen zijn net zo belangrijk voor filmkunst als de Oscars voor het reguliere publiek.

Veel filmfestivals richten zich op onderwerpen of genres (zoals korte filmfestivals , stille filmfestivals, tv-filmfestivals, milieufilmfestivals, vrouwenfilmfestivals of festivals met films van regionale oorsprong).

Secties

Bij het ontwerpen van filmfestivals zijn bepaalde delen naar voren gekomen die niet op alle festivals te vinden zijn.

Competities delen vaak in internationale en nationale competities, evenals competities per filmgenre. Ze zijn vaak van een jury besloten en eindigen met de uitreiking van filmprijzen . In zogenaamde panoramische secties worden films buiten de competitie getoond.

Tributes en retrospectives , bijvoorbeeld, zijn opgedragen aan een specifieke directeur of directeur. Landenprioriteiten worden soms focus genoemd .

Voor vertegenwoordigers van de industrie vaak filmmarkt plaats. Zijn films zijn te vinden in de catalogus van het betreffende festival.

Veel filmfestivals organiseerden ondersteunende programma’s met andere culturele evenementen, podiumdiscussies, conferenties en trainingsseminars voor filmmakers.

Classificatie

Zie ook : Lijst van door FIAPF geaccrediteerde filmfestivals en lijst met filmfestivals met FIPRESCI-award

De Internationale Filmproducentenassociatie Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films (FIAPF) ziet zichzelf als een wereldwijde interface tussen filmfestivals en de filmindustrie en bevestigt dat internationale filmfestivals aan bepaalde eisen voldoen (= accreditatie ). De jaarlijkse FIAPF-lijsten van geaccrediteerde festivals worden over het algemeen gezien als een maatstaf voor het internationale belang van een filmfestival.

De FIAPF onderscheidt deze categorieën:

 • Festivals met internationale competitie ( A-Festivals )
 • Festivals met gespecialiseerde internationale competitie
 • Festivals zonder internationale competitie
 • Documentaire- en kortfilmfestivals

De Internationale Federatie van Filmcritici Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (FIPRESCI) reikt haar eigen filmprijzen uit op geselecteerde filmfestivals. De aanwezigheid van een FIPRESCI-prijs op een filmfestival is ook een indicatie van de internationale reputatie van het festival, vooral omdat FIPRESCI zijn prijs toekent aan enkele andere evenementen dan aan degenen die zijn geaccrediteerd bij de FIAPF.

Jongere ontwikkeling

De Europese coördinatie van filmfestivals (ECFF) , gevestigd in Brussel , promoot tot 800 filmfestivals in de lidstaten van de Europese Unie , waaronder zo’n 160 korte filmfestivals . Deze schattingen zijn ingetogen, aangezien het Franse kortfilmagentschap Agence du court métrage alleen al op het Franse portaal le-court.com meer dan 220 korte filmfestivals in Frankrijk meetelt .

De wereldwijde toename van het aantal filmfestivals – een trend die vooral sinds de jaren negentig merkbaar is – wordt deels verklaard door de opkomst van nieuwe digitale technologieën in filmproductie en projectie ( videoprojectoren ).

Dit omvat de zogenaamde onafhankelijke filmfestivals. Hun focus op onafhankelijke film als een onderscheidend kenmerk van traditionele festivals blijft vaag, omdat de term onafhankelijke film in zijn oorspronkelijke betekenis gericht is op films die zijn geproduceerd buiten de grote Hollywood- studio’s. In die zin zijn de meeste filmfestivals voorzien van onafhankelijke films. Een gemeenschappelijk kenmerk van onafhankelijke filmfestivals is eerder het ontbreken van een gevestigde filmmarkt. Een vroeg voorbeeld is het US Sundance Film Festival (sinds 1978), dat in 1995 een concurrerend onafhankelijk filmfestival ontving van het Slamdance Film Festival, met het argument dat het niet langer “onafhankelijk” genoeg was .

Een andere recente ontwikkeling is de opkomst van festivals (vooral korte films ) op het internet die een herevaluatie van het begrip filmfestival uitdagen.

A-Festivals

A-festivals zijn internationale filmfestivals geaccrediteerd door FIAPF, de Film Producers Association .

De volgende A-festivals zijn in 2015 geaccrediteerd bij FIAPF: [1]

plaats naam sinds tijd hoofdprijs
Berlijn International Film Festival Berlin (Berlinale) 1951 februari Gouden beer
Cannes Festival International du Film 1946 mei Gouden palm
Sjanghai International Film Festival Shanghai 1993 juni Gouden beker
Moskou Internationaal Film Festival Moskou 1935 Juni / juli Gouden St. George
Carlsbad Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary 1946 Juni / juli kristalbol
Locarno Festival Internazionale del film Locarno 1946 augustus Gouden luipaard
Montreal Wereld Film Festival 1977 Aug./Sept. Grand Prix van Amerika
Venetië Mostra Internazionale del Cinema 1932 Aug./Sept. Gouden leeuw
San Sebastián Festival Internacional de Cine de San Sebastián 1953 september Gouden schelp
Tokyo Tokyo International Film Festival 1985 oktober Tokyo Grand Prix
Warschau Internationaal filmfestival Warschau 1985 oktober Grand Prix van Warschau
Goa Internationaal filmfestival van India 1952 november Gouden pauw
Mar del Plata Festival Internacional de Cine de Mar del Plata 1954 november Astor de Oro
Tallinn Tallinn Black Nights Film Festival 1997 november Tallinn Grand Prix
Cairo Cairo International Film Festival 1976 Nov./Dez. Gouden piramide

Filmfestivals in Duitstalige landen

Duitsland

Veel grote filmfestivals in Duitsland zijn de fundamenten van de jaren 1950 :

De Berlinale wordt elk jaar in februari beschouwd als het belangrijkste internationale filmfestival in Duitsland en een van de belangrijkste ter wereld, vergelijkbaar met de A-festivals van Cannes en Venetië . Het speelt zich af sinds 1951 in Berlijn .

Wat de Berlinale is voor de speelfilm , dat is het International Short Film Festival Oberhausen in mei voor de korte film . Opgericht in 1954, zijn ze ‘s werelds oudste kortfilmfestival .

Het Mannheim-Heidelberg International Film Festival , dat sinds 1952 in Mannheim wordt gehouden , is sinds 1994 een festival in twee steden met de toevoeging van Heidelberg . Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste internationale filmfestivals voor de auteursfilm van jonge filmmakers.

Het belangrijkste festival voor documentaire en animatiefilm in Duitsland sinds 1955 is het Leipzig Film Festival .

Het Darsser Naturfilmfestival op de Darß in Vorpommern is het belangrijkste evenement in zijn sector, waar de Duitse natuurfilmprijs wordt uitgereikt.

De Noordse Filmdagen in Lübeck is een van de grootste festivals van de Scandinavische films buiten sinds 1956 in Scandinavië , evenals films uit de Baltische staten en uit Sleeswijk-Holstein .

Het Stuttgart Festival of Animated Film , opgericht in 1982, aanvankelijk om de twee jaar en sinds 2005 jaarlijks gehouden, toont de beste korte films en speelfilms en animatieseries. De beste van hen worden beloond in verschillende categorieën van competitie. Het is een van ‘s werelds grootste en belangrijkste festivals voor animatiefilm.

In 1985 werd het International Documentary Film Festival Munich in München opgericht, dat zich ontwikkelde tot het grootste landelijke festival voor de lange documentaire film .

Sinds de jaren 1990 is er een toename van nieuwe filmfestivals in Duitsland, parallel met de digitalisering van film . De filmgeschiedenis specialiseert zich in CineFest – International Festival of German Film Heritage , dat in 2004 werd opgericht door het International Film Historical Congress van CineGraph – Hamburg Center for Film Research and Film Archive of the Federal Archives .

Sinds 1991 vindt het Filmfest Hamburg plaats, dat zich richt op de internationale film.

Het documentaire filmfestival vond plaats in de DDR-tijd in Mecklenburg Neubrandenburg en wordt sinds 1992 voortgezet onder de naam documenttype .

Een evenement voor jonge filmkunst is het sinds 2004 in Rostock georiënteerd festival in de stad haven .

Sinds 2005 wordt het Festival van de Duitse Film gehouden in Ludwigshafen am Rhein . De films worden vertoond in zomertenten op een Rijneiland. In 2014 had Ludwigshafen het op één na grootste publieksbereik van de filmfestivals in Duitsland met 75.000 bezoekers na de Berlinale.

Oostenrijk

FIAPF erkende festivals
naam maand
Viennale oktober

Het oudste en grootste filmfestival in Oostenrijk is de Viennale in Wenen, opgericht in 1960 . In 2007 bezochten 91.700 mensen dit enige FIAPF geaccrediteerde internationale filmfestival in Oostenrijk.

Het belangrijkste festival voor binnenlandse producties sinds 1993 is de Diagonale , die jaarlijks plaatsvindt sinds 1998 in maart in Graz .

Het grootste kortfilmfestival sinds 2004 is Vienna Independent Shorts in Wenen.

Over het algemeen wordt het aantal filmfestivals in Oostenrijk geschat op meer dan vijfentwintig.

Zwitserland

→ Hoofdartikel : Filmfestivals in Zwitserland
Zie ook : korte filmfestivals in Zwitserland
FIAPF erkende festivals
naam maand
Internationaal filmfestival van Locarno augustus

Een van ‘s werelds belangrijkste filmfestivals vindt plaats in Zwitserland : het International Film Festival van Locarno . Opgericht in 1947, is het ook het oudste internationale filmfestival in Zwitserland. Hoofdprijs is de Golden Leopard . Het op één na grootste filmfestival in Duitstalig Zwitserland is het internationale filmfestival in Zürich. In 2005 werd het Filmfestival van Zürich opgericht. Hoofdprijs is het Gouden Oog . Met het Lucerne International Film Festivaleen ander lid is lid geworden. Het werd nieuw opgericht in 2011 en speelt in de stad Luzern internationale en nationale, maar ook onafhankelijke films. Het vindt plaats in oktober. De hoofdprijs is gemaakt van kristalglas Lion of Lucerne .

Het oudste en belangrijkste festival voor films uit Zwitserland zijn de Solothurn Filmdagen in januari. Ze vonden voor de eerste keer plaats in 1967. Sinds 1998 wordt de Swiss Film Prize toegekend in Solothurn .

Het grootste homo- en lesbische filmfestival in Zwitserland Pink Apple vindt jaarlijks plaats in de maand mei en werd voor het eerst gehouden in Frauenfeld in 1998 en vanaf 2000 voor het eerst in Frauenfeld en Zürich .

Tussen 1995 en 2009, vanaf 2009, organiseert Baden om de twee jaar Fantoche , een internationaal filmfestival voor animatiefilms, in september . Naast artiesten van over de hele wereld in een internationale competitie, biedt het ook een belangrijk platform voor Zwitserse creativiteit op het gebied van Zwitserse concurrentie.

Over het algemeen wordt het aantal filmfestivals in Zwitserland geschat op meer dan veertig.

Filmfestivals in de rest van Europa

Frankrijk

Zie ook : korte filmfestivals in Frankrijk
FIAPF erkende festivals
naam maand
Internationaal Filmfestival van Cannes mei

Het International Cannes Film Festival is het toppunt van een A-festival. Ze vonden voor de eerste keer plaats in 1946.

Op de tweede plaats in Frankrijk staat het Festival du Court-Métrage de Clermont-Ferrand (sinds 1982), een van ‘s werelds toonaangevende kortfilmfestivals . Zijn tegenhanger voor animatiefilms is het Festival d’Animation Annecy, opgericht in 1960 .

De Rencontres Cinémas d’Amérique Latine in Toulouse (sinds 1989) op de Latijns-Amerikaanse gespecialiseerd films, terwijl de uitbreiding du cinéma nordique Festival in Rouen sinds 1988 films uit de Scandinavische en Baltische landen gewijd.

Griekenland

FIAPF erkende festivals
naam maand
Internationaal Film Festival Thessaloniki november

Het belangrijkste Griekse filmfestival vindt sinds 1960 plaats in Thessaloniki en toont films van nieuwe regisseurs. Het Thessaloniki Film Festival vindt plaats sinds 1960 en sinds 1993 is er ook een retrospectief gewijd aan een volledig werk elk jaar. Het evenement wordt beschouwd als een bijna-A filmfestival, heeft officieel niet zo’n onderscheid van de FIAPF.

Het International Short Film Festival in Drama organiseert sinds 1978 een groot kortfilmfestival in Griekenland, dat sinds 1995 jaarlijks wordt gehouden. In Athene in 1988, een internationaal festival genaamd Panorama van de Europese film bestaat. Op het eiland Rhodos organiseert Ecofilms – Rodos International Films + Visual Arts Festival een festival van milieufilm.

Italië

Festivalpaleis met beeldje van de Gouden Leeuw in Venetië (2008)
FIAPF erkende festivals
naam maand
Internationaal filmfestival van Venetië Aug./Sept.
Turijn Film Festival november
Courmayeur Noir op festival december

Het internationale filmfestival van Venetië is net zo belangrijk voor die van Cannes . Ze zijn in 1932 opgericht als ‘s werelds oudste filmfestival.

Het Torino Film Festival in Turijn werd voor het eerst gehouden in 1982 en toont films van nieuwe regisseurs in een internationale competitie.

In Franstalig Valle d’Aosta de Courmayeur Noir, zal vanaf 1991 worden gehouden in Festival op Mystery films en politie films gespecialiseerd.

Belangrijke nieuwe filmfestivals in Italië zijn het Festival del Cinema Europeo in Lecce (sinds 2000) en het Taormina BNL FilmFest op Sicilië (sinds 1999 ). BNL staat voor een Italiaanse bankgroep met dezelfde naam.

De “Bolzano Film Days” vinden plaats sinds 1986 in Bolzano, Zuid-Tirol, en zijn voorzien van documentaire films uit Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Sinds 2003 zijn de beste speelfilm en de beste documentaire uitgereikt in de internationale competitie. Bovendien kent de stad Bolzano een publieksprijs toe.

Noordse landen

Zie ook: Lijsten met filmfestivals in Denemarken , Finland , Noorwegen en Zweden

Verdensteatret , de oudste bioscoop van Noorwegen, is de locatie van het Tromsø Internasjonale Filmfestival .
FIAPF erkende festivals
naam maand
Tampere International Short Film Festival maart
Het norske filmfestival augustus
Stockholm International Film Festival november

Het norske filmfestival (sinds 1973) in de Noorse stad Haugesund toont films die nieuwe cinematografische ontwikkelingen weerspiegelen. De Norsk filminstitutt reiktjaarlijks de hoofdprijs Aurora uit op het Tromsø Internasjonale Film Festival in het noorden van Tromsø , het grootste filmfestival van Noorwegen, dat in 1991 werd opgericht . In Oslo is film fra Sør een even oud festival voor films van buiten Europa en Noord-Amerika. Het Sami Film Festival in Kautokeino richt zich op films van en voor de Sami- bevolking .

In Zweden is het Internationale Filmfestival van Stockholm , opgericht in 1990, belangrijk. Dit festival heeft, net als de Viennale in Wenen , geen internationale concurrentie. Ouder is het Gothenburg Film Festival 1979 in Göteborg . In Malmö , is het International Children and Youth Film Festival jaarlijks gehouden sinds 1984 BUFF Film Festival plaats.

Het Tampere International Short Film Festival (sinds 1969) in Finland is een van ‘s werelds belangrijkste kortfilmfestivals. Een ander filmfestival in Finland is het Midnight Sun Film Festival , dat in 1986 werd opgericht door Aki en Mika Kaurismäki .

Het oudste filmfestival in Denemarken is het Odense International Film Festival uit 1975 , een internationaal kortfilmfestival in Odense op Funen . Het Kopenhagen Film Festival CPH: PIX van 2009 was een van de hoogtepunten van het Copenhagen International Film Festival . Det Danske Filminstitut promoot de presentatie van Deense films op binnenlandse en buitenlandse filmfestivals.

In IJsland is , vanwege de beheersbare bevolking en de afgelegen ligging van de eilandstaat, alleen het Reykjavik International Film Festival (RIFF) in de hoofdstad Reykjavik bekend . Het vond voor het eerst plaats in 2005 en wordt ondersteund door een non-profitorganisatie en vele internationale vrijwilligers. Inhoudelijk richt het zich op onafhankelijke filmproducties van wereldformaat, met zowel documentaires als speelfilms . De RIFF begint eind september en duurt elf dagen. [2]

Benelux-landen

→ Hoofdartikel : Filmfestivals in België en Luxemburg en filmfestivals in Nederland
Zie ook : Lijst met filmfestivals in Nederland
FIAPF erkende festivals
naam maand
Brussels International Fantastic Film Festival maart
Festival International de Film Francophone de Namur september
Flanders International Film Festival Gent oktober

De Brussels International Fantastic Film Festival in Brussel werd opgericht in 1983 en toont fantasy films en science fiction films .

Het Flanders International Film Festival Gent (sinds 1974) in de Belgische stad Gent legt de nadruk op muziek in films.

Ook in België, in Namen , wordt sinds 1986 het International Film Festival Francophone de Namur gehouden voor Franstalige films. Het Africa Film Festival (sinds 1996) in de Belgische stad Leuven is gespecialiseerd in Afrikaanse films .

Een belangrijk filmfestival in Nederland is het 1972 International Film Festival Rotterdam .

Cinekid , een van ‘s werelds grootste kinderfilmevenementen, wordt sinds 1987 gehouden in Amsterdam , met ongeveer 30 satellietfestivals in andere Nederlandse steden. Ook in Amsterdam, sinds 1988, vindt het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, dat wordt beschouwd als het grootste documentaire filmfestival ter wereld.

Het Cinà © nygma International Filmfestival Luxemburg is het beroemdste filmfestival in Luxemburg . Het bestaat sinds 1997 en is gespecialiseerd in fantasy-films.

Portugal

FIAPF erkende festivals
naam maand
Festróia – Festival Internacional de Cinema mei

Het bijzondere aan Festróia in Setúbal , Portugal , is dat in de internationale competitie alleen films worden geproduceerd uit landen die maximaal dertig speelfilms per jaar produceren. Het eerste festival vond plaats in 1985.

De belangrijkste kortfilmfestivals in Portugal zijn Curtas Vila do Conde in Vila do Conde (sinds 1993) en Corta! in Porto (sinds 2003).

Doclisboa , dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden, is het enige documentaire filmfestival in Europa en Fantasporto is sinds de oprichting in 1981 een van ‘s werelds grootste fantasy-filmfestivals . Een van de grootste festivals in Portugal is het onafhankelijke filmfestival IndieLisboa van Lissabon (gestart in 2004) . Sinds 1995 vindt plaats in Seia met de CineEco neem een van de weinige festivals van milieu-film in Europa. Sinds 1988 is het festival Caminhos do Cinema Português in Coimbra gewijd aan de Portugese film .

Spanje

FIAPF erkende festivals
naam maand
Festival Internacional de Cine Cinema Jove juni
San Sebastián International Film Festival september
Mostra de Valencía – Cinema del Mediterrani oktober
Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya oktober
Festival Internacional de Cine de Gijón Nov./Dez.
Zinebi – Festival Internacional de Cine Documental y Cortometraje Nov./Dez.

Spanje heeft de hoogste dichtheid van door FIAPF erkende filmfestivals: zes festivals zijn geaccrediteerd bij de International Film Producers Association.

Opgericht in 1953, is het San Sebastián International Film Festival in de Spaanse stad San Sebastián een A-festival.

Ook een relatief vroege stichting is Zinebi – Festival Internacional de Ciné Documental y Cortometraje, het documentaire- en kortfilmfestival van Bilbao (sinds 1958).

Films voor jongeren zijn sinds 1963 vertoond op het Festival Internacional de Cine de Gijón. Gijón is een havenstad aan de Spaanse noordkust.

Het Sitges-festival Internacional de Cinema de Catalunya , sinds 1968 in Sitges , toont alleen fantasiefilms in de internationale competitie .

Twee belangrijke filmfestivals vinden plaats in Valencia : de Cinema del Mediterrani, die sinds 1980 bestaat, vertoont films uit Mediterrane landen in een internationale competitie , terwijl de Internacional de Cine Cinema Jove, die sinds 1985 bestaat, zich specialiseert in films van nieuwe regisseurs.

Het Málaga- festival (Málaga Cine en Español Festival) biedt speelfilms, korte films, geanimeerde en documentaire films van Spaanse en Latijns-Amerikaanse origine. Het werd opgericht in 1998 en is lid van de FAPAE.

Niet geaccrediteerd aan de FIAPF is het Valladolid International Film Festival, opgericht in 1956, in de hoofdstad van Castilla y León .

Groot-Brittannië en Ierland

→ Hoofdartikel : filmfestivals in het Verenigd Koninkrijk
FIAPF erkende festivals
naam maand
The Times bfi London Film Festival Oct./Nov.

De The Times BFI London Film Festival (sinds 1956) in Londen is het British Film Institute mede georganiseerd. Het heeft geen internationale competitie.

Een indicatie van het groeiend aantal nieuwe filmfestivals (ook) in het Verenigd Koninkrijk sinds de jaren 1990 is de publicatie door het British Film Institute van zijn eigen gids voor het jaar 2001.

In Ierland is het internationale Cork Film Festival het oudste festival (sinds 1956 ).

Oost-centraal Europa

Zie ook: Lijsten met filmfestivals in Kroatië , Polen , Hongarije , Slowakije , Slovenië en de Tsjechische Republiek

FIAPF erkende festivals
naam maand
Krakowski Festiwal Filmowy Mei / juni
Transylvania International Film Festival Mei / juni
Internationaal filmfestival Karlovy Vary Juni / juli
Internationaal filmfestival Warschau oktober
Poff Nov./Dez.

In Oost-Centraal Europa , het Karlovy Vary International Film Festival in de Tsjechische stad Karlovy Vary, wordt een A-festival georganiseerd, opgericht in 1946.

In Krakow werd de Krakowski Festiwal Filmowy opgericht in 1961, waarmee het een van ‘s werelds toonaangevende festivals voor documentaire films , korte films en animatiefilms is . Het internationale filmfestival van Warschaubestaat sinds 1985 in de Poolse hoofdstad en is gespecialiseerd in eerste en tweede films.

In Pula , Kroatië , bestaat het Pula Film Festival al sinds 1954, met films in de eerbiedwaardige Pula Arena. Het festivalprogramma bestaat uit een officieel competitieprogramma van de nationale speelfilm (het hoofdprogramma van de nationale film), een internationaal programma, een retrospectief programma en bijbehorende programma’s. Het Split Film Festival in Kroatië (sinds 1996) is ook bekend als het International Festival of New Film. Een klein Kroatisch filmfestival is het Motovun Film Festival (eerste keer in 1999).

Slovenië heeft sinds 1990 een groot filmfestival gehouden met het Ljubljana International Film Festival .

In Slowakije is het International Film Festival Bratislava slechts een groot filmfestival sinds 1999.

In Estland vindt sinds 1997 het Filmfestival van de Blindennacht (PÖFF) plaats.

Oost-Europa

Zie ook : Lijst met filmfestivals in Oekraïne
FIAPF erkende festivals
naam maand
Internationaal filmfestival van Moskou Juni / juli
Message to Man – Internationaal documentair, kort & geanimeerd filmfestival juli
Molodist International Film Festival oktober

De Moscow International Film Festival is opgericht in 1935, de tweede oudste Een festival ter wereld.

Sinds 1970 is er een festival in Kiev met het Molodist International Film Festival, gespecialiseerd in de films van jonge regisseurs en studentenfilms.

Message to Man werd in 1988 in Sint-Petersburg opgericht als een festival voor documentaire films. Sinds 1994 concurreren korte films en animatiefilms ook internationaal.

Zuidoost-Europa en Turkije

Zie ook : korte filmfestivals in de rest van Europa
FIAPF erkende festivals
naam maand
Internationaal Istanbul Film Festival april
Filmfestival van Sarajevo augustus
Filmfestival in Antalya oktober

Het Filmfestival van Sarajevo , dat voor het eerst werd gehouden in 1995 tijdens het beleg van Sarajevo , is gespecialiseerd in films uit de Balkan .

De derde grootste stad van Roemenië , Cluj-Napoca , is sinds 2002 de thuisbasis van het Transsilvania International Film Festival, dat zich specialiseert in internationale wedstrijden voor de eerste en tweede film.

Het Sofia International Film Festival in Bulgarije bestaat sinds 1997.

De belangrijkste filmfestivals in Turkije zijn het Antalya Film Festival, opgericht in 1964, en het International Istanbul Film Festival, opgericht in 1982 .

Filmfestivals in Afrika

FIAPF erkende festivals
naam maand
Cairo International Film Festival Nov./Dez.

Afrika heeft een A-festival met het Cairo International Film Festival. Het werd voor het eerst in 1976 gehouden.

Een van de belangrijkste festivals voor Afrikaanse cinema is het Festival panafricain du cinéma et de la télévision de Ouagadougou (kort: FESPACO ). De locatie van het festival , dat werd opgericht in 1969, is Ouagadougou , de hoofdstad van Burkina Faso .

Het oudste filmfestival in Afrika is het Carthage Film Festival in Tunesië (sinds 1966).

Opgericht in 1997, het Zanzibar International Film Festival in Zanzibar stad in Tanzania , dat op films uit de zogenaamde Dau -landen (dwz Oost-Afrika , de landen rond de Perzische Golf en de Indische subcontinent en de eilanden in de Indische Oceaan ) is gespecialiseerd.

Sinds 2006 is de Mozambikaanse hoofdstad Maputo gastheer van het Dockanema , een festival voor documentaire films. In 2011 vond het eenmaal in Berlijn plaats.

Filmfestivals in Amerika

Noord-Amerika

Zie ook : korte filmfestivals in Noord-Amerika
FIAPF erkende festivals
naam maand
Wereld Film Festival Aug./Sept.
Toronto International Film Festival september
AFI Fest november

Gelanceerd in 1986, is het AFI Fest in Los Angeles het filmfestival van het American Film Institute . De focus van de internationale competitie ligt zowel op documentaire films als op eerste en tweede films.

Het oudste Noord-Amerikaanse filmfestival is het San Francisco International Film Festival . Het werd voor het eerst gehouden in 1957. De belangrijkste competitie bestaat uit documentaires, korte films , animatiefilms en experimentele films, maar ook films van jongeren en televisiefilms .

Het Palm Springs International Film Festival is een van de grootste filmfestivals in Noord-Amerika.

Het Miami International Film Festival (sinds 1984) staat bekend om zijn competitie voor Latijns-Amerikaanse films.

Het niet-gespecialiseerde grote Chicago International Film Festival bestaat sinds 1965.

Een van de meest bekende Amerikaanse festival voor onafhankelijke films dat telt met de naam Robert Redford toegetreden Film Festival Sundance . Het werd opgericht in 1978 en vindt elk jaar in januari plaats in de steden Park City en Salt Lake City , Utah . Een tegenhanger van het Sundance Film Festival sinds 1995 is het Slamdance Film Festival .

Het Tribeca-filmfestival in het gelijknamige district van New York City werd in 2002 mede opgericht door Robert De Niro .

Het Berlin & Beyond Film Festival in San Francisco is een belangrijk Duitstalig filmfestival buiten Europa.

In Canada is er de World Film Festival van Montreal (sinds 1977) is de enige A-festival in Noord-Amerika. De Canadese Student Film Festival, met de oprichting in 1969, de oudste Canadese Film Festival, zal worden gehouden filmfestivals sinds 1985 als onderdeel van de World.

Het Toronto International Film Festival (sinds 1976) is een groot festival zonder internationale concurrentie en affiniteit met de Hollywood- cinema. Ook in Chicago sinds 1993 is Hot Docs een van de grootste internationale documentaire filmfestivals in Noord-Amerika. Voor documentaire films en Aziatische films van belang is het Vancouver International Film Festival .

Het Festival international du film sur l’Art (FIFA) in Montreal werd gelanceerd in 1981 en is een van de belangrijkste internationale wedstrijden voor films over kunst.

Een van de belangrijkste filmfestivals in Mexico zijn de Guadalajara International Film Festival (sinds 1986 in Guadalajara ) met wedstrijden voor de Latijns-Amerikaanse en Mexicaanse films en het Festival Internacional de Cine Contemporaneo de la Ciudad de México (sinds 2004 in Mexico City ).

Zuid-Amerika

Zie ook : korte filmfestivals in Zuid-Amerika
FIAPF erkende festivals
naam maand
Festival Internacional de Cine de Mar del Plata november
Festival de Cine de Bogotá oktober
Mostra Internacional de Cinema de São Paulo oktober

De Mar del Plata International Film Festival in de Argentijnse badplaats Mar del Plata is de enige Een festival van Zuid-Amerika . Opgericht in 1954, het is het oudste filmfestival in de regio. De Argentijnse hoofdstad organiseert sinds 1999 het Buenos Aires Internacional de Cine Independiente.

Het internationale festival van de nieuwe Latijns-Amerikaanse film vindt sinds 1979 elk jaar plaats in Cuba .

Het Festival de Cine de Bogotá (sinds 1984) specialiseerde zich eerst in Colombiaanse films en is vandaag een belangrijk internationaal festival voor nieuwe regisseurs. Ook gespecialiseerd in nieuwe regisseurs is de eerste die werd gehouden in 1977 in São Paulo International Film Festival .

Het Rio International Film Festival werd in 1999 gevormd door de fusie van twee bestaande Braziliaanse festivals: Rio Cine (1984-1998) en Mostra Rio de Cinema (1988-1998).

Het grootste kortfilmfestival in Zuid-Amerika is het Internationale Festival van Curtas Metragens de São Paulo (sinds 1990).

Sinds 1999 is het milieufilmfestival VAIS georganiseerd in de Braziliaanse barokke stad Goiás Velho .

Filmfestivals in Azië

West-Azië

In het Nabije Oosten zijn er geen FIAPF-geaccrediteerde festivals (met uitzondering van het reeds genoemde International Istanbul Film Festival ), maar twee krijgen FIPRESCI-prijzen .

Dit zijn het belangrijkste filmfestival in Israël , het Haifa International Film Festival dat in 1983 werd opgericht en het Tblisi International Film Festival in de Georgische hoofdstad Tbilisi (sinds 2000).

Ook belangrijk zijn het Jerusalem International Film Festival, dat sinds het midden van de jaren tachtig bestaat, en The Jewish Film Festival op dezelfde locatie, die zich bezighoudt met films van Joodse afkomst (bijv. De Shoah, het dagelijks leven in Israël, immigratie naar Israël in het algemeen, etc.). Het vond plaats in 2006 in de achtste aflevering; Michael Verhoeven ontving de Achievement Award voor zijn levenswerk, de voortdurende inzet tegen het nationaal socialisme.

Oost- en Centraal-Azië

FIAPF erkende festivals
naam maand
International Film Festival Shanghai juni
Eurasia International Film Festival september
Busan International Film Festival oktober
Tokyo International Film Festival oktober

China en Japan hebben elk hun eigen A-festival met het Shanghai International Film Festival (sinds 1993) en het Tokyo International Film Festival (sinds 1985).

Het oudste filmfestival in Japan is het PIA Film Festival in Tokio , opgericht in 1977 en gewijd aan jonge filmmakers. Een Japans documentair filmfestival is het internationale filmfestival van Yamagata , dat sinds 1989 elke twee jaar sinds 1989 in Yamagata wordt gehouden . Een van ‘s werelds belangrijkste animatiefilmfestivals wordt sinds 1985 gehouden met het Hiroshima Kokusai Animation Festival .

Het Busan International Film Festival in Zuid-Korea is het grootste filmfestival in Azië.

Een van de oudste festivals in de regio is het gerenommeerde Hong Kong International Film Festival, opgericht in 1977.

Om de twee jaar vindt het Pyongyang International Film Festival plaats in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang (het voormalige Pyongyang Filmfestival van de Niet-gebonden en Andere Ontwikkelingslanden ). Alleen internationale films worden getoond. Deelnemers 2004 u. a. uit de landen Egypte, Georgië, Duitsland, België, Hong Kong en vele anderen.

In de voormalige Kazachse hoofdstad worden Almaty films uit Europa en Centraal-Azië getoond op het Eurasia International Film Festival (opgericht in 1998, niet te verwarren met een filmfestival met dezelfde naam in Istanbul ) .

Het belangrijkste filmfestival in Thailand is het Bangkok International Film Festival (sinds 2002). Ook in Zuidoost-Azië , Singapore , vindt het Singapore International Film Festival plaats sinds 1987.

India

Zie ook : korte filmfestivals in Azië
FIAPF erkende festivals
naam maand
Kolkata Film Festival november
Internationaal filmfestival van India Nov./Dez.
Internationaal filmfestival van Kerala december

Opgericht in 1952, de oudste filmfestivals in India zijn het International Film Festival of India in Goa en het Kolkata Film Festival . De eerste is gespecialiseerd in Aziatische films, terwijl de tweede geen internationale competitie kent. Het derde grote internationale filmfestival in India is het International Film Festival van Kerala , dat in 1995 in première ging en films bevat uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika .

Voor documentaire , korte en animatiefilms sinds 1990 is er het Mumbai International Film Festival in de meestal door Bollywood geassocieerde stad Mumbai . In de hoofdstad New Delhi werd Osian’s Cinefan in 1999 opgericht als een festival voor Aziatische en Arabische cinema met het Indiase veilinghuis Osian’s als hoofdsponsor.

Sinds februari 2004 vindt het Bring Your Own Film Festival plaats in Puri . Sinds 2006 vindt het Bengaluru International Film Festival plaats – meestal op tweejaarlijks ritme. [3]

In Hyderabad die ook International Children’s Film Festival Hyderabad plaats.

Filmfestivals in Australië en Oceanië

→ Hoofdartikel : Filmfestivals in Oceanië
FIAPF erkende festivals
naam maand
Sydney Film Festival juni

De filmfestivals in Australië en Oceanië gaan terug tot de jaren 1950 in het geval van Melbourne en Sydney , in Nieuw Zeeland in de jaren 1970. De meeste filmfestivals in Oceanië vinden echter pas sinds de jaren negentig plaats.

Een kenmerk in met name Australië is het grote belang van korte filmfestivals in de massacultuur. In Nieuw-Zeeland is de concentratie van alle grote filmfestivals in handen van een organisator.

Literatuur

 • Film Festival Yearbook , Volume 1: The Festival Circuit, ed. door Dina Iordanova en Ragan Rhyne, Londen en New York: Wallflower Press, 2009, ISBN 978-1-906678-04-3
 • Stefan Deller: Public Relations of Film Festivals. Algemene analyses en een enquête op 147 filmfestivals wereldwijd . MA scriptie, Parijs-Lodron Universiteit Salzburg. Afdeling Communicatiewetenschap 2005.
 • Matthias Greuling: Cannes, Venetië, Berlijn: de grote filmfestivals: een serviceboek voor filmmakers en vertegenwoordigers van de media . Books on Demand, Norderstedt 2004, ISBN 3-8334-1064-7
 • Julia Helmke: kerk, film en festivals: geschiedenis en evaluatiecriteria van het protestantse en oecumenische jurywerk in de jaren 1948 tot 1988 . CPV, Erlangen 2005, ISBN 3-933992-11-7
 • Kai Reichel-Heldt: Filmfestivals in Duitsland: tussen cultureel-politieke idealen en economisch-politieke realiteiten . Lang, Frankfurt am Main u. a. 2007, ISBN 978-3-631-56242-0
 • Kenneth Turan: Sundance naar Sarajevo: filmfestivals en de wereld die ze hebben gemaakt . Univ. van California Press, Berkeley (Calif.) en anderen a. 2002, ISBN 0-520-21867-1
 • Marijke de Valck: filmfestivals: van Europese geopolitiek tot wereldwijde cinefilie . Amsterdam University Press, Amsterdam 2007, ISBN 9789053561928 .

Webkoppelingen

 Commons: Film Festival – verzameling van afbeeldingen, video’s en audiobestanden

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ Concurrerende Feature Film Festivals. FIAPF; toegankelijk op 10 januari 2016 .
 2. Jump up↑ Over RIFF , zelfpresentatie op de website, toegankelijk op 16 juni 2016
 3. Spring omhoog↑ http://www.biffes.in/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *