Filmfestivals in Oceanië

De filmfestivals in Oceanië gaan terug tot de jaren 1950 in het geval van Melbourne en Sydney en in de jaren zeventig in Nieuw-Zeeland . De meeste filmfestivals in Oceanië vinden echter pas sinds de jaren negentig plaats .

Een kenmerk in met name Australië is het grote belang van korte filmfestivals in de massacultuur. In Nieuw-Zeeland is de concentratie van alle grote filmfestivals in de handen van een organisator opvallend.

Programmeren en geschiedenis

Internationale festivals

Een van de belangrijkste internationale filmfestivals in Australië is het Sydney Film Festival . Het is het enige festival in de regio dat is geaccrediteerd door de FIAPF International Film Producers Association (zie ook: Lijst van door FIAPF erkende filmfestivals ).

Een ander belangrijk festival is het Melbourne International Film Festival , opgericht in 1953, het oudste bestaande filmfestival in Oceanië. Al in 1952 vond het Olinda Film Festival plaats rond Melbourne . [1] Het Melbourne Underground Film Festival, aan de andere kant, werd opgericht door een Australische regisseur wiens film werd verworpen op het Melbourne International Film Festival .

Naast Sydney en Melbourne is Brisbane het derde grote internationale filmfestival in Australië, gespecialiseerd in films uit Azië en de Stille Oceaan. Van minder belang zijn de internationale filmfestivals in de hoofdstad Canberra , in Adelaide , de hoofdstad van Zuid-Australië , en in Perth ( Revelation Perth International Film Festival ), de hoofdstad van West-Australië .

De vier grote internationale filmfestivals in Nieuw-Zeeland – het Auckland International Film Festival , het International Film Festival Christchurch , het International Film Festival Dunedin en het Wellington Film Festival – hebben een gezamenlijk programma op Traveling Festivals . Naast de belangrijkste locaties in Auckland , Christchurch , Dunedin en Wellington , organiseren ze filmvertoningen in een dozijn andere steden in Nieuw-Zeeland.

Het PNG International Film Festival in Port Moresby , de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea , toerde ook door verschillende provinciesteden van het land en toont populaire films zoals Crocodile Dundee .

Korte filmfestivals

Tropfest 2007 in Domain Park

De rol van kortfilmfestivals, vooral in het Australische festivallandschap, mag niet worden onderschat. Het is niet zozeer het grote aantal evenementen dat is gespecialiseerd in korte films – een trend die wereldwijd kan worden waargenomen – als hun betekenis in massacultuur, wat een specifiek kenmerk van de regio is.

Het Tropfest met zijn openbare filmvertoningen door heel Australië trekt regelmatig ongeveer 100.000 bezoekers. Net als verschillende festivals over de hele wereld, beweert het dat het het grootste kortfilmfestival ter wereld is. Het oudste en ook belangrijkste kortfilmfestival in Australië is het Flickerfest, opgericht in 1992 .

Voor filmregisseurs uit Nieuw-Zeeland bestaat het Wellington Fringe Film Festival . Vaak hebben de oceanische kortfilmfestivals geen internationale oriëntatie, maar zien ze zichzelf als beschermheren van lokaal jong filmtalent.

Sommige kortfilmfestivals hebben andere speciale kenmerken: op het 15/15 festival worden 15 minuten films binnen 15 dagen opgenomen. Het Equinox Film Festival in Melbourne vindt altijd plaats tijdens de equinox in september. De korte films op het Action Festival moeten het woord “Actie” bevatten.

Andere korte filmfestivals bestaan ​​in Byron Bay , Gold Coast , Mandurah en Newcastle .

Gespecialiseerde Festivals

Zoals in Europa heeft Oceania ook een grote verscheidenheid aan filmfestivals die gespecialiseerd zijn in een bepaald filmgenre , thema of productieland.

Het oudste en belangrijkste Australische filmfestival is het AFI Filmfestival . Dit zijn vertoningen van de films die zijn genomineerd voor de AFI Awards , de prijzen van het Australian Film Institute.

De enige festival van de documentaire film in Australië is de Australian International Documentary Conference met hun vertoningen onder de titel Real Life on Film . Getoond worden documentaire films (ook televisiefilms ) uit het Gemenebest . Hoe dan ook, in vier Nieuw-Zeelandse steden wordt het DOCNZ International Documentary Film Festival gehouden met internationale oriëntatie op het programma. In Tahiti bestaat verder Festival International du Film documentaire Oceanië .

Het Brisbane International Animation Festival en het Melbourne International Animation Festival zijn op cartoons gespecialiseerd. Little Big Shots in Melbourne is een internationaal kinderfilmfestival dat ook een gastoptreden heeft in het Sydney Opera House . Het Auburn International Film- en videofestival voor kinderen en jonge volwassenen biedt films van en voor kinderen en adolescenten.

Het Gold Coast Film Festival in Gold Coast , de op een na grootste stad van Queensland, is gespecialiseerd in fantasiefilm en is gemodelleerd naar het prestigieuze Brussels International Fantastic Film Festival .

The Other Film Festival in Melbourne toont films van, met of over mensen met een handicap en is uniek in Australië. Het oudste queer filmfestival van het continent is het Melbourne Queer Film Festival met internationale oriëntatie op het programma. Nieuw-Zeeland heeft, net als Australië, een groeiende Aziatische bevolking. Het Asia Film Festival Aotearoa in Auckland houdt hiermee rekening met films uit Azië en de Aziatische diaspora . Voor films uit Duitsland zijn er het Festival of German Films in Sydney, Melbourne, Brisbane en Canberra .

Lijst met Festivals

sinds Naam van het filmfestival plaats afspraak
1952 Olinda Film Festival (alleen 1952) Olinda
1953 Melbourne International Film Festival Melbourne Juli / augustus
1954 Sydney Film Festival Sydney juni
1959 AFI Filmfestival Sydney en anderen augustus
1972 Auckland International Film Festival Auckland juli
1972 Wellington Film Festival Wellington Juli / augustus
1977 Internationaal filmfestival Dunedin Dunedin Juli / augustus
1977 Internationaal filmfestival Christchurch Christchurch augustus
1986 Australische internationale documentaire conferentie veranderende plaatsen februari
1988 Wellington Fringe Film Festival Wellington juli
1991 Brisbane International Film Festival Brisbane augustus
1991 Melbourne Queer Film Festival Melbourne maart
1992 Flickerfest Sydney januari
1993 Tropfest Sydney februari
1996 Brisbane International Animation Festival Brisbane oktober
1996 Canberra International Film Festival Canberra Oct./Nov.
1996 Newcastle Film Festival Newcastle oktober
1997 Revelation Perth International Film Festival Perth juli
1998 Auburn International Film en Video Festival voor kinderen en jonge volwassenen kastanjebruin september
2000 In The Bin Short Film Festival Gold Coast september
2000 Melbourne Underground Film Festival Melbourne juli
2001 15/15 festival Wagga Wagga et al. maart
2001 Festival van Duitse films Sydney en anderen april
2001 FilmFantastic Gold Coast Film Festival Robina september
2001 Melbourne International Animation Festival Melbourne Juni / juli
2001 PNG International Film Festival Port Moresby mei
2002 Adelaide Film Festival Adelaide Feb (bienneal)
2002 Ausfest – het Australian Digital & Video Film Festival (alleen 2002) Brisbane
2003 Adelaide Film Festival Adelaide Feb./March
2003 Mandurah Short Film Festival Mandurah oktober
2003 Het Angry Film Festival Melbourne juli
2004 actie Hard Sydney augustus
2004 Asia Film Festival Aotearoa Auckland Mei / juni
2004 Festival International du Film documentaire Océania Papeete Januari / februari
2004 Het andere filmfestival Melbourne augustus
2005 DOCNZ Internationaal Documentaire Filmfestival Auckland en anderen Sept./Okt.
2005 Equinox Film Festival Melbourne september
2005 Little Big Shots Melbourne juni
2006 Big Mountain Short Film Festival Ohakune oktober
2006 Hills Film Festival Castle Hill september
2006 Mariachi Film Festival Byron Bay september
2006 Magma Short Film Festival Rotorua november
2011 Antenne documentaire festival Sydney oktober

Organisatiestructuren en financiering

Geweldige filmfestivals

Het Sydney Film Festival wordt georganiseerd door een festivalbord met een president bovenaan. Het patronaat wordt gehouden door verschillende prominente personen, bijvoorbeeld Jane Campion en Nicole Kidman . Het Sydney Film Festival heeft tal van sponsors uit de publieke sector en particuliere sponsors, zoals de regering van New South Wales en de stad Sydney, evenals een Australische investeringsmaatschappij als hoofdsponsor.

Aan het hoofd van het Melbourne International Film Festival staan ​​een uitvoerend directeur, een algemeen manager en een bedrijfsmanager, evenals een programmeur en programmacoördinator. De financiële steun voor het festival varieert van de Australische overheid tot de staat Victoria en de stad Melbourne tot de Australische filmcommissie. Het aantal sponsors uit de private sector is ook talrijk.

Het Australian Film Institute, de organisator van het AFI Filmfestival , wordt ondersteund door Film Victoria, een overheidsinstelling van de staat Victoria, als een overheidsfinancieringsagentschap en door een internationale cosmeticagroep als hoofdsponsor. Tegelijkertijd wordt het Australian Film Institute gefinancierd door lidmaatschapsbijdragen. Niet-industriële leden krijgen gratis toegang tot het festival en deelname aan de selectie van AFI Award-winnaars.

Kleine en middelgrote filmfestivals

De kleine en middelgrote filmfestivals worden vaak gebruikt door niet-commerciële basis georganiseerd (trusts). Het Aotearoa Asia Film Festival in Auckland is een evenement dat wordt gerund door de Asia New Zealand Film Foundation Trust (ANZFFT), terwijl het DOCNZ International Documentary Film Festival in Nieuw Zeeland wordt georganiseerd door het DOCNZ Festival Trust.

Ook van politieke zijde komt het tot het houden van filmfestivals. Het Auburn International Film and Video Festival wordt georganiseerd door Cinewest, een community cultural development agency uit Auburn City.

De Audi Festival van de Duitse Films in Sydney is van de lokale Goethe Instituut gehouden. [2] In Nieuw-Zeeland is ook het Goethe Instituut, de Duitse Film Festival georganiseerd in verschillende Nieuw-Zeelandse steden. [3]

Vooral de kleinere filmfestivals hebben vaak een studentenachtergrond, zoals het Mariachi Film Festival en het Newcastle Film Festival . Het Angry Film Festival is gebaseerd op het initiatief van een enkele regisseur die “boos” was over het feit dat zijn film door andere filmfestivals werd afgewezen.

De soms moeilijke financiële situatie van de kleine en middelgrote filmfestivals in Oceanië wordt getoond door het Ausfest , dat moest worden stopgezet vanwege een gebrek aan financiële steun.

Speciaal geval: New Zealand Film Festivals

Nieuw-Zeeland neemt een speciale positie in binnen het internationale festivallandschap. Hier worden alle grote filmfestivals georganiseerd door één organisatie, het International New Zealand Film Festival : het Auckland International Film Festival , het International Film Festival Christchurch , het International Film Festival Dunedin en het Wellington Film Festival . De belangrijke rol van het International New Zealand Film Festival wordt onderstreept door de aanwezigheid in andere steden. Het netwerk van Traveling Festivals omvat de steden Gisborne , Greymouth ,Hamilton , Levin , Masterton , Napier , Nelson , New Plymouth , Palmerston North , Queenstown , Tauranga en Whangarei .

Filmprijzen

Gekenmerkt door het belang van de korte film in Australië, worden de hoofdprijzen van de meeste grote festivals uitgereikt aan korte films.

De Grand Prix van het Melbourne International Film Festival gaat naar een internationale korte film en wordt sinds 1962 uitgereikt. De Dendy Awards als hoofdprijzen van het Sydney Film Festival voor Australische films minder dan 60 minuten is er sinds 1970. In het Brisbane International Film Festival bestaat al sinds 1997, de Fast Film Competitie voor korte films die binnen een bepaalde tijd werden doodgeschoten (vergelijkbaar met de bioscoop cabaret in andere landen).

Zelfs de eigenlijke kortfilmfestivals kennen prijzen toe, zoals het Flickerfest de AUD $ 2.000, – met Grolsch Award voor Beste Film .

De belangrijkste onderscheidingen voor langere films op oceanische filmfestivals worden uitgereikt door de International Film Critics Association FIPRESCI . Deze FIPRESCI-prijzen , toegekend aan filmfestivals wereldwijd, zijn verkrijgbaar bij het Brisbane International Film Festival en het Sydney Film Festival .

Als de belangrijkste nationale filmprijzen in Australië worden de AFI Awards op het AFI Filmfestival beschouwd als in meer dan veertig hoofdcategorieën speelfilm, televisie en non-feature film.

Literatuur

  • Cathy Hope: een geschiedenis van de filmfestivals van Sydney en Melbourne, 1945-1972: onderhandeling tussen cultuur en industrie . Diplomascriptie, Canberra 2004

Bronnen

  1. Jump up↑ Cathy Hope: een geschiedenis van de filmfestivals van Sydney en Melbourne, 1945-1972: onderhandeling tussen cultuur en industrie . Diplomascriptie, Canberra 2004, blz. 27
  2. Jump up↑ Website van het Audi Festival of German Films
  3. Jump up↑ Website van het Duitse filmfestival Nieuw-Zeeland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *