Internationaal Theaterfestival SCHÄXPIR

SCHÄXPIR is een internationaal theaterfestival voor jong publiek. Het speelt zich al sinds 2002 af op tweejaarlijkse ritmes in Linz ( Opper-Oostenrijk ). Organisator is het land Opper-Oostenrijk.

Concept

Een van de hoofddoelen van SCHÄXPIR is het vestigen van theater voor jong publiek in Oostenrijk en internationaal als een serieuze kunstvorm. Het concept is om theater te bieden voor de jongste kinderen, voor jongeren en voorstellingen die op elf festivaldagen voor alle leeftijden een beroep doen. De confrontatie met ongewone presentatievormen is ook een belangrijk aspect van SCHÄXPIR.

Talrijke workshops, dialogen en symposia dagen bezoekers en vakbezoekers uit. Speciale theatervoorlichtingsevenementen bereiden kinderen en jongeren voor op elk festival op de toneelstukken. Jongvolwassenen worden ook aangesproken door het ondersteunende programma, met name de Nightline.

Het SCHÄXPIR-festival promoot actief het theater voor jonge doelgroepen in Oostenrijk, waaronder mede het festival Jungwild Prize for Young Theatre en de STELLA Kunstprijs voor jonge doelgroepen in Linz in 2010, samen met ASSITEJ Austria. Sinds 2002 brengt het Internationale Theaterfestival SCHÄXPIR producties uit heel Europa, maar ook uit Azië, Australië en Afrika naar Linz.

SCHÄXPIR ziet het netwerken van internationaal erkende bedrijven met bekende Oostenrijkse theaters als een andere belangrijke taak om het Oostenrijkse theaterlandschap te voorzien van beslissende impulsen.

Geschiedenis

Op initiatief van de provincie Opper-Oostenrijk zijn de voorbereidingen voor SCHÄXPIR in 2001 begonnen. In 2002 vond het eerste festival plaats in Linz, Gmunden, Steyr en Wels. Als managing director en festivaldirecteur werd Julius Stieber benoemd. De artistiek leider nam tot 2015 Stephan Rabl over.

Sindsdien heeft elk festival 40 tot 60 producties uit maar liefst 14 verschillende landen getoond. Talloze Europese premières, Duitse premières, Oostenrijkse premières en wereldpremières van Oostenrijkse theaters zijn tot nu toe op het festival vertoond. Vaste componenten van het SCHÄXPIR-festival zijn buitenproducties, concerten en DJ-lijnen, dialoogevenementen en educatieve programma’s voor scholen en het publiek.

Bij de eerste editie in 2002 waren bijna 15.000 bezoekers al te gast. Naast Linz, Gmunden, Steyr en Wels waren locaties tot 2009. In 2006 vervolgden bijna 19.000 mensen SCHÄXPIR. Als onderdeel van SCHÄXPIR werd in Linz een internationaal symposium gehouden over het thema “volgende generatie”. SCHÄXPIR 2008 stond onder de sterren van het aanstaande jaar van de Europese Culturele Hoofdstad en het Europese kampioenschap voetbal vindt plaats in Oostenrijk.

De grootste uitzondering was het jaar van de Culturele Hoofdstad 2009. Tijdens Linz09 brak SCHÄXPIR zijn tweejaarlijkse ritme uit en bracht hij 4 coproducties op het podium met de Culturele Hoofdstad. Er waren in totaal 43 producties uit 14 landen. 17 podia in Linz, Wels, Gmunden en Steyr waren op het podium. Speciale aandacht in 2009 was de opening voor het volwassen publiek. Met 19.843 bezoekers is het hoogtepunt van het festival tot nu toe bereikt. In 2010 nam Renate Plöchl het festivalmanagement van Julius Stieber over.

In 2011 vond SCHÄXPIR voor de zesde keer plaats van 23 juni tot 3 juli. 48 producties uit tien landen werden gepresenteerd. Voor het eerst werden uitvoeringen geprogrammeerd in het Lehartheater Bad Ischl, de GUGG Braunau, de Hofbühne Tegernbach en de Kitzmantelfabrik Vorchdorf. De focus van het festival was echter opnieuw in de hoofdstad van Opper-Oostenrijk, Linz. Bezocht het festival een goede 19.800 mensen van klein tot groot.

De zevende editie van SCHÄXPIR was op de podia van 20 tot 30 juni 2013. Een totaal van 24 locaties in Linz evenals het Lehartheater Bad Ischl en de GUGG Braunau werden opgenomen. Meer dan 230 evenementen werden bijgewoond door bijna 23.000 mensen van alle leeftijden. De opening van het festival vond plaats in het nieuwe Musiktheater Linz met meer dan 1.000 gasten en was een heel bijzonder hoogtepunt. Het vermelden waard is ook de tweede internationale ASSITEJ- bijeenkomst. Specialisten uit meer dan 40 landen waren in Linz op deze meest belangrijke en grootste bijeenkomst van de theater- en dansscene voor jong publiek.

In 2015 vond het festival voor de achtste keer plaats van 25 juni tot 4 juli. 55 producties uit elf landen waren te zien, waaronder 5 wereldpremières en 13 Oostenrijkse premières. Naast de gevestigde locaties in Linz, werden tijdens het festival van 2015 ook klaslokalen in heel Opper-Oostenrijk tot locaties van SCHÄXPIR gerekend. Verder waren er zogenaamde theaterbussen aan de gang die een heel bijzondere theaterervaring op verschillende plaatsen mogelijk maakten.

In 2016 vond een generatiewisseling plaats: Cornelia Lehner, cultureel bemiddelaar en socioloog, werd benoemd tot festivaldirecteur. Sindsdien zijn de twee regisseurs Julia Ransmayr en Sara Ostertag artistiek directeur van het festival.

SCHÄXPIR vond plaats in 2017 van 22 juni tot 1 juli: het nieuwe managementteam kon zijn succesvolle cursus voortzetten met 17.000 deelnemende bezoekers, meer dan 250 artiesten uit 7 landen en 35 producties in 21 locaties. Een divers artistiek en participatief programma kenmerkte dit festival.

Hoogtepunten bij SCHÄXPIR

2002

Club Astrid ( Victoria / BE)
Homeland ( Theatre at Sihl / CH)
Welkom in Afrika ( Inkululeko Yabatsha School of Arts / ZW)

Linz premières

Close Up ( Phoenix Theater )

2004

Sand Table ( Meg Stuart & Damaged Goods / BE)
Swinging Bananas ( Theater Artemis / NL)
King A ( Het Laagland / NL)

2006

Fucking Åmål – show me love ( jong theater basel / CH)
Titus ( Kopergietery / BE)
Scoliozee d’Artrozee ( BRONKS / BE)

Linz premières

Kriegskindl ( u \ hof: Theater voor jonge publiek )
F_ART ( x.IDA )

2008

The Magical World of Lost Treasures ( NIE / NO / UK / CZ)
Prime ( Theater Artemis / NL)
Romeo en Juliet ( jong acteerend hannover / DE)

2009 (Linz 09 Culturele Hoofdstad van Europa)

De legende van Wüsterdam ( Kopergietery & Studio ORKA / BE)
Het verhaal van Haruk ( Tuida / Zuid-Korea) / Gamoonjang Baby ( Play BST / Zuid-Korea)
Die nacht volgt de dag ( Victoria en Tim Etchells / BE)

Co-producties met Linz09

Het schip ( Theatre Sgaramusch / CH en NIE / NO / UK / CZ)
Me gusta ( Laika / BE)
RUMOR ( Het Lab / NL)
Solar City ( Kopergietery / BE)

Linz premières

Franziska Jägerstätter vertelt ( Theater van het kind in coproductie met Linz09 en SCHÄXPIR)

2011

De Nibelungenlied ( CIRCUS ELYSIUM / AUT / AUS van Justus Neumanns )
Swiss Chard (Warmoes) ( Studio ORKA / BE)
Punk Rock ( jong theater basel / CH)
Springville ( huur Warlop / BE)

Linz premières

De vergeten schilder ( theater van het kind )
You Hitler ( u \ hof: Theatre for Young Audience )
Material Girl ( Phoenix Theatre )

2013

De jongen met de koffer ( SCHNAWWL & Ranga Shankara Theatre / DE / IN)
OCHTEND ( jong theater basel / CH)
Een zachte middag (L’après midi d’un foehn – Version 1) ( Compagnie Non Nova / FR)

Linz premières

Mijn broer, de overvaller Kneißl ( theater van het kind )
Hot Soles ( u \ hof: Theatre for Young Audience )
De reproductie van de amoeben ( Phoenix Theater )

Literatuur

  • SCHÄXPIR programmaboekjes (2002, 2004, 2006, 2008, 2009, 2011, 2013, 2015)
  • 10 jaar SCHÄXPIR! (Anniversary brochure)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *