La Strada (Graz)

La Strada is een 9-daags internationaal straat- en poppenspelfestival in Graz met gemiddeld 100.000 bezoekers per jaar. Het wordt elk jaar sinds augustus elk jaar in augustus gehouden op verschillende locaties in Graz en soms ook in andere steden en dorpen (2015: Leibnitz , Stainz , Weiz – op ongeveer 40 km afstand). Volgende datum: 29 juli – 6 augustus 2016.

Een programmaboekje beschrijft de individuele gebeurtenissen, inclusief hun geschiktheid voor kinderen en biedt een gedetailleerde kalender. Sinds 2014 is er een mobiele app voor smartphones. Het La Strada-logo is te vinden op vlaggen aan de masten van Herrengasse en op oranje ballonnen uitgedeeld aan kinderen tijdens of zelfs vóór de ongeveer 10-daagse duur van het festival. Een kleine eenassige caravan herhaaldelijk gebruikt als in het voetgangersgebied slaan van de informatiebalie, kwam dit – met het woord spel “lastwiel (a)” – vanaf 2014 een driewielige Christiania- bakfiets [1] [2] met een elektrische hulpaandrijving en met een scharnierend aan de oprit grote Doos tussen de voorwielen.

Sommige van de uitvoeringen vinden plaats in parken, op straten en pleinen ( voetgangerszones of gebieden die tijdelijk zijn afgesloten voor motorvoertuigen), meestal met gratis toegang. Dergelijke in gesloten kamers en in het bijzonder uitgebreid, zijn echter meestal tegen betaling. Naast het openen en sluiten zijn meer evenementen uniek, maar de meeste uitvoeringen worden meerdere keren afgespeeld. Walking Acts komen nogal verrassend voor in een deel van het stadscentrum en verplaatsen het publiek.

Een speler op de gevel net boven de winkelportalen in het centrum van Herrengasse was spectaculair en duidelijk zichtbaar. Herhalende dansers herhalen zich van een grote muur, een verticaal ballet uitgevoerd op het Vrijheidsplein. Zelfs bewegende voorwerpen van eenvoudige fietsen tot de trapezoïde gedragen door een heliumballon worden gebruikt door uitvoerders. Kijkers worden soms intensief betrokken wanneer bijvoorbeeld een nietsvermoedende vrijwilliger wordt opgepikt door twee Stelzengehern van Stainzer Hauptplatz en plotseling wordt afgezet op een eigen balkon op de eerste verdieping. Het wordt vaak gespeeld in de ochtenden, maar ook vooral in het donker van de nacht.

Webkoppelingen

  • Officiële website
  • Kijkerspubliek via ORF

Individuele proeven

  1. Spring omhoog↑ https://www.facebook.com/dasLastenrad/posts/740535259337606 LaStrada-Lastenrad, 17 juli 2014, Facebook-pagina, vereniging “Das Lastenrad”, toegankelijk op 9 december 2015.
  2. Spring omhoog↑ http://www.radland.steiermark.at/cms/beitrag/12301892/20321016/ WW (Wolfgang Wehap): 1 jaar gratis vrachtfiets Graz: “Tot het gaat trillen”. Radland Styria, 24 juli 2015, toegankelijk op 9 december 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *