Maker Faire

De Maker Faire is een reeks evenementen die Maker Media GmbH onder licentie uitvoert op het Amerikaanse model in het gebied DA-CH of waarvoor zij de gebruiksrechten toekent. Hiervoor heeft zij de licentierechten van het Amerikaanse tijdschrift Make verworven . Maker Media GmbH publiceert ook het Make: Magazine . De Maker Faire is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de Duitse makerscène .

The Maker Faires zijn gezinsvriendelijke festivals die zich richten op doe-het-zelf- projecten van alle soorten. Het programma wordt aangevuld met workshops , lezingen en artistieke uitvoeringen. Ze bieden een belangrijk platform voor Makers om hun projecten aan een breed publiek te presenteren en directe feedback te ontvangen [1] .

De naamcomponent “Faire” speelt met de historische spelling “fayre” [2] voor het Engelse woord ” fairground ” in plaats van “fair” (Engels: fair). Dit wordt enerzijds gedaan om de kermisachtige aard van het evenement te onderstrepen en om de naam “Maker Faire” als een woordmerk te beschermen . Het woordmerk is sinds 16 januari 2007 geregistreerd bij O’Reilly Media, Inc.

De eerste Duitse Maker Faire was in 2013 in Hannover uitgevoerd [3] en 2014 er uitgelijnd. Sinds 2015 vindt het ook plaats in Berlijn . [4] De reeks van gebeurtenissen ervaren groeiende populariteit, in 2015 ongeveer 150 exposanten en meer dan 10.000 bezoekers kwamen naar Hannover [5] . Sinds 2016 is er een schooldag in Hannover en Berlijn , waar alleen schoolklassen (gratis) worden toegelaten. Daarnaast worden regionale Mini Maker Faires uitgevoerd, bijvoorbeeld. In Dortmund [6] en Chemnitz [7] .

In april 2016 vond de eerste Maker Faire plaats in Wenen ( Oostenrijk ). In september 2016 vond de eerste Maker Faire plaats in Zwitserland in Zürich .

Vergelijkbare evenementen

Evenementen die geen licentie voor de naam verkrijgen, gebruiken “Maker Faire” van Maker Media GmbH, mogen de naam niet gebruiken.

In München is München sinds 2013 door Make Germany GmbH als een regionale beurs voor Zuid-Duitsland georganiseerd [8] . Sinds 2014 organiseren hobbyisten ook regelmatig beurzen voor technologieliefhebbers in het Rijn-Main-gebied.De zelfgeorganiseerde handelsbeurs [9] heeft tot nu toe plaatsgevonden in Frankfurt am Main , Offenbach en Darmstadt .

Webkoppelingen

 Commons: Maker Faire – Verzameling van foto’s, video’s en audiobestanden
 • Website van de Duitse Maker Faire:
 • Website van de Amerikaanse Maker Faire
 • Website van Make Munich:
 • Website van Make Rhein-Main:

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ Maker Faire Berlin , toegankelijk op 10 augustus 2015.
 2. Spring omhoog↑ Oxford Dictionary
 3. Spring omhoog↑ Die Selbermacher in Hannover , Hannoversche Allgemeine Zeitung, 3 augustus 2013
 4. Jump up↑ Peter König (pek): Maker Faire Berlin: Het aftellen is begonnen. In: Heise online . 24 september 2015, toegankelijk op 2 oktober 2015 .
 5. Spring omhoog↑ Maker Faire Hannover , geopend op 10 augustus 2015
 6. Jump up↑ Mini Maker Faire Dortmund, beschikbaar op 11 augustus 2015.
 7. Spring omhoog↑ https://www.maker-faire-sachsen.de/
 8. Spring omhoog↑ maak München , Website, toegankelijk op 12 augustus 2015.
 9. Spring omhoog↑ Maak Rhein-Main , website, toegankelijk op 12 juni 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *