menningarnótt

Menningarnótt [ mɛnniŋg̥ar̥no͡ʊʰt ] ( isl. “Culture Night”) is een jaarlijks terugkerend evenement in Reykjavik , de hoofdstad van IJsland . Ze vinden meestal plaats op de eerste zaterdag na 18 augustus. Het werd in 1996 gelanceerd door de Reykjavík gemeenteraad en heeft zich ontwikkeld tot één van de grootste evenementen van IJsland sindsdien – en dus maakt de IJslandse Nationale Dag op 17 juni concurrentie.

Naar schatting 100.000 mensen nemen deel aan de jaarlijkse concerten en feesten in het centrum van Reykjavik – een aanzienlijk deel van IJsland slechts zo’n 300.000 inwoners en ongeveer 118.000 inwoners van de stad.

Het festival bestaat meestal uit een hoofdpodium in het stadscentrum en vele kleine faciliteiten in het centrum en de buitenwijken van Reykjavík. Het hoogtepunt van het evenement is vaak een concert op het hoofdpodium met enkele van de populairste IJslandse bands, gevolgd door een groter vuurwerk.

Webkoppelingen

  • Een foto uit de Menningarnótt 2012 (concert in de Arnahóll) op: flickr
  • Gakktu í bæinn! menningarnott.is, teruggevonden op 5 juli 2012 (icelandic).
  • Programma- overzicht Reykjavík Culture Night 2012 (Engels; PDF; 3,4 MB)
  • Artikel over Menningarnótt 2012 (in het Duits) op: inreykjavik.is
  • Audio montage van TÓNAFLÓÐ concert van Arnarholl: Tónaflóð 2012 Rokklandi , RÚV uitzending van 19 augustus 2012 gevonden.
  • Hour RÚV registratie van TÓNAFLÓÐ concert van Arnarholl 2012 Eivor (van 4: 00min) en anderen: hier (Het concert was een van de hoogtepunten van menningarnótt 2012. De Arnarholl is een heuvel tegenover het Harpa in het noorden van het centrum van Reykjavik.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *