Rainbow Gathering

Rainbow Gathering ( Engl. “Rainbow Gathering”) is een vergadering van de Rainbow Family ( “Rainbow Family”). Rainbow Gathering vindt meestal plaats in de open lucht in een afgelegen omgeving. Er zijn geen officiële organisatoren, maar alleen zogenaamde “scouts” die een geschikte plaats zoeken of kiezen, en Focalizers , die informatie verspreiden over de locatie en voorbereiding op de bijeenkomst. Vanwege de afwezigheid van een hiërarchie zijn deze bijeenkomsten een voorbeeld van zelforganisatie en anarchie, In de VS zijn er conflicten geweest met lokale autoriteiten, omdat zij vinden dat een “leider” essentieel is op grotere bijeenkomsten.

Nieuwere vergaderingen in Europa

De laatste Europese Regenboogbijeenkomst in Duitsland vond plaats in 2005 in Thüringen.

In 2009 vond de 27e bijeenkomst van de Europese familie plaats in Oekraïne en konden veel leden van de Russische Regenboogfamilie deelnemen zonder problemen bij het betreden van de stad. [1]

In 2012 ontmoette de Europese Regenboogfamilie in Portugal, 2013 in de noordelijke Griekse bergen nabij de Albanese grens.

In de zomer van 2014 vond de European Gathering plaats in Hongarije.

The Gathering of the Swiss Rainbow Family 2015, vond plaats van 14 tot 13 september in de Valle Onsernone . [2]

Tijdens de 33e European Gathering 2015 in Litouwen werd besloten om de Gathering 2016 in de Alpen te houden. Bij scouting de zoektocht naar een geschikte plaats wordt genoemd. [3]

De Europese Gathering 2016 – van de nieuwe maan, op 2 augustus, markeert Volle Maan 17 (18) augustus en het einde van de volle maan op 1 september – met deelnemers uit meer dan 35 landen opgenomen ongeveer 450 deelnemers, zoals ze in de 2 augustus Kaiserau beslecht , Zonder duidelijke of blijvende consensus van de basis eigenaar Stift Admont kampeerden ze op deze alp op 1200 m boven zeeniveau en overtreden ze de Oostenrijkse wetgeving door te kamperen en te schieten in het bos. Het districtspolitie team bestelde een politie-operatie, 70 politie in de middag van 7 augustus, de aftrek van “bijzonder vreedzame” deelnemers door, die vervolgens een toespraakcirkel (Talking Circuit) op de parkeerplaats uitvoerde. Eén persoon werd door de politie meegenomen. [4]Een stem uit de gelederen van de deelnemers erkende dat “tijdens het verzamelen van deelnemers van over de hele wereld dit jaar niet alles zo goed ging.” De deelnemers verlieten de plaats “begripvol, weemoedig” en hopen naar een aanbod van mensen in Stiermarken of Opper-Oostenrijk om een ​​kamp te bouwen. Volgens een deelnemer, gehoord op de ORF televisieprogramma “Stiermarken Vandaag” op 7 augustus, was eerder van de pin een belofte voor de aanwezigheid van toiletten, maar dan een intrekking. [5] [6] eindelijk in geslaagd om een plaats aan de Sloveens-Italiaanse grens te vinden en daar naar de 34ste European Gathering 2016 te realiseren in een enigszins geïmproviseerde vorm.

In 2017 vond de European Rainbow Gathering plaats in de Noord-Italiaanse Alpen. De extreme isolatie – slechts een wandeling van enkele uren over ruw terrein toegestaan ​​toegang – werd bekritiseerd omdat rolstoelgebruikers bijvoorbeeld geen toegang hadden.

Deelnemer

De deelnemers noemen zichzelf Rainbows en hun gemeenschap als de Rainbow Family. Ze zijn van verschillende nationale en sociale afkomst en behoren vaak tot verschillende subculturen zoals Ökos , vredes- en milieuactivisten, zelfondersteuners, reizigers, hippies, drop-outs en esoterics . Dit is precies hoe docenten, artsen, ambachtslieden, kunstenaars, studenten en vaders en moeders met kinderen hier te vinden zijn. Bij grotere bijeenkomsten ontmoeten mensen uit de omgeving elkaar regelmatig, en hun aanwezigheid vormt een grote verandering in de stemming en cultuur van de bijeenkomst.

Ideologie, regels en tradities

De Rainbow Family verwijst naar sociale waarden zoals collectiviteit , pacifisme , spiritualiteit , democratisering van de achterban en milieubescherming . [7]

Bij een bijeenkomst met een regenboog worden beslissingen genomen volgens het principe van consensus en een minimum aan regels bepaalt het samenwonen gedurende verschillende weken: geweldloosheid , geen alcohol, geen drugs, geen geldhandel en geen elektrische apparaten.

De laatste regel onthult een zekere technische kritiek op veel regenbogen, die niet zelden ook de rest van het jaar in aanhangers en gemeenschappen leven of als een ‘reizend volk’ reizen. Het centrale element van een bijeenkomst is de cirkel. In het midden van het kamp van tenten en tipi’s is er een open ruimte rond een grote open haard, waar deelnemers twee keer per dag samenkomen voor een maaltijd (Food Circle) en andere activiteiten.

Geld voor de gemeenschappelijke maaltijd wordt verzameld in een dagelijkse verzameling in de cirkel met de Magic Hat . Een wisselende groep deelnemers zorgt voor de inkoop en bereiding van voedsel. Deze zijn veganistisch , biologisch indien mogelijk en worden waar mogelijk afkomstig van boeren in de buurt. Voor de kinderen op de vergadering is er een aparte keuken waar meerdere keren per dag wordt gekookt met zuivelproducten.

Sequence en organisatie

Veel deelnemers aan een bijeenkomst bieden gratis workshops aan, gaande van didgeridoo en Afrikaanse drumdans tot shiatsu , reiki en tai chi tot de bouw van windgeneratoren en niet-gewelddadige oplossing van conflicten.

De belangrijkste Europese evenementen vinden meestal plaats rond de tweede volle maan na 21 juni (de zomerzonnestilstand ) in veranderende landen. De beslissing voor de locatie van de volgende bijeenkomst valt onder de zogenaamde Vision Council , een open spreekstem waarin mensen vaak dagen praten, totdat uiteindelijk een land wordt geselecteerd voor de volgende bijeenkomst volgens het principe van consensus. In het voorjaar begint de verkenning met het zoeken naar de juiste plek, waar vaak zes weken voor de Rainbow Fullmoon, het zaaikamp , de kern van de bijeenkomst, wordt opgezet door een dozijn toegewijde mensen.

Rainbow Gathering 2004 in het Rodopegebergte

Symboliek

De regenboog symboliseert de verschillende stromingen, kleuren en stammen van de menselijke cultuur. [7] De oorspronkelijke mythe van Rainbows gaat terug tot een legende van het Noord-Amerikaanse Hopi-volk , waarin staat dat een nieuwe stam zal bestaan uit mensen van alle continenten waarvan de kleuren even verschillend zijn als die van de regenboog. Na een tijdperk van uitbuiting en oorlog, zal deze stam volgens de legende mens en natuur verzoenen en de aarde genezen. Hopi-Elder geïnterviewd door de Amerikaanse auteur Michael Niman, echter, is van mening dat de relatie tussen zijn volk en de regenboog-mythe onjuist is. [8]

Geschiedenis

Foodcircle in het zaaikamp van de Rainbow Gathering in 2000 in Roemenië

De eerste Rainbow Gathering werd voor het eerst georganiseerd in de Verenigde Staten na het Vortex II-festival in 1972 en wordt sindsdien gevierd in veranderende staten en op 4 juli, de nationale feestdag van de VS. Deze jaarlijkse vergaderingen kunnen vrij groot zijn en tot 40.000 mensen trekken. De jaarlijkse grote bijeenkomsten in Europa startten in 1983 in een hooggelegen dal in Zwitserland. In vergelijking met de US Gatherings zijn ze relatief beheersbaar met gemiddeld 1.500 deelnemers aan het full moon festival; in Hongarije waren er naar schatting 4.000 mensen tijdens de totale zonsverduistering in 1999. Vaak brengen de bijeenkomsten groepen mensen bij elkaar die ook kleinere plaatselijke regenboogbijeenkomsten of “walkabouts” (regenboogwandelingen) organiseren tussen de grote vergaderingen.

Kritiek

Sommige Indianen hebben kritiek geuit op de Bijeenkomsten omdat de bijeenkomsten een culturele toeëigening van hun tradities zijn. [9]

Literatuur

 • Ryan, Ramor (2006): Clandestines: The Pirate Journals of a Irish Exile . San Francisco: AK Press, ISBN 1-904859-55-0 .
 • Niman, Michael I. (1997): People of the Rainbow: A Nomadic Utopia . The University of Tennessee Press, ISBN 0-87049-988-2 .
 • O’Donnell, Andre en Sarah O’Donnel (2002): The Flow Chronicles . Microcosm Publishing, ISBN 0-9726967-0-9 .
 • Widlok, Thomas en Wolde Gossa Tadesse (2005): Eigendom en gelijkheid: rituelen, delen, egalitarisme . Berghahn Books.
 • Possamai, Adam (2005): In Search of New Age Spiritualities . Ashgate Publishing, ISBN 0-7546-5213-0 .
 • Sentelle, David B. (2002): Rechter Dave en de Rainbow People . Green Bag Press, Washington DC, 200-204, ISBN 0-9677568-3-9 .

Individuele proeven

 1. Jump-up↑ Artikel door Erich Kocina (tekst) en Clemens Fabry , Die Presse 8 augustus 2009, geopend op 29 januari 2017.
 2. Spring omhoog↑ Uitnodiging voor de bijeenkomst van de Swiss Rainbow Family 2015 in de Valle Onsernone 14. augustus – 13. september, freelists.org, toegankelijk voor 7 augustus 2016.
 3. Spring omhoog↑ (eerste keer) door Marek Wellmer , regenboog – scouting Oostenrijk, Public Group, Facebook van 25 september 2015, toegankelijk op 7 augustus 2016.
 4. Spring omhoog↑ Bezoek de politie in het kamp op 6 augustus 2016 , youtube.com
 5. Spring omhoog↑ “Rainbow Family”: rustig melancholische afdruk , orf.at, 7 augustus 2016, toegankelijk op 7 augustus 2016.
 6. Spring omhoog↑ Politie-missie in het Hippiekamp , ORF-TV Steiermark Vandaag, 7 augustus 19:00, Filmverslag 02:06 Min.
 7. ↑ Ga naar:a Rainbow Family – Levendige galm van de hippiebeweging , kurskontakte.de
 8. Spring omhoog↑ Michael Niman: Fakelore . In: People of the Rainbow: A Nomadic Utopia . University of Tennessee Press, 1997, ISBN 978-0870499890 , blz. 134-137.
 9. Spring omhoog↑ Estes, Nick; et al: Protect He Sapa, Stop culturele uitbuiting in: Indian Country Today Media Network , 14 juli 2015, toegankelijk op 24 november 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *