RuhrTriennale

De Ruhrtriennale is een internationaal kunstfestival in het Ruhrgebied .

Locaties

Locaties Ruhrtriennale zijn de industriële monumenten van de regio, de meeste van tijdens de Internationale Bouwbeurs Emscher Park was 1989-1999 in locaties voor muziek, theater, literatuur en film, beeldende kunst, dans en performance getransformeerd. Het richt zich op interdisciplinair nieuwe producties, premières en nieuwe producties die de specifieke kenmerken van elke locaties aan te pakken: theater en opera te combineren in de voormalige machine zalen en cokesfabrieken met de ontwikkelingen in de beeldende kunst, pop en concert muziek.

De Jahrhunderthalle Bochum met de aangrenzende Turbinenhalle en het Damfgebläsehaus is het natuurlijke centrum van de Ruhrtriennale. Andere locaties zijn onder andere:

 • Blowerhal, krachtcentrale en giethal in het Landschaftspark Duisburg-Nord
 • Menginstallatie, zoutopslag en PACT Zollverein , mijn- en cokesfabriek Zollverein , Essen
 • Machinekantoor van de mijn Carl , Essen
 • In 2012 het Museum Folkwang , Essen
 • Machinehal van de Zeche Zweckel , Gladbeck
 • Halde Haniel , Bottrop
 • Zeche Zollern , Dortmund
 • Lohberg-mijn , Dinslaken
 • Ringlokschuppen Ruhr, Mülheim

Geschiedenis

De Ruhrtriennale vindt plaats sinds 2002 onder een veranderende artistieke richting om de drie jaar. Founding intendant was Gerard Mortier . Hij bekleedde de functie van Intendant van 2002 tot 2004.

Tussen 2005 en 2007 vond de tweede Ruhrtriennale plaats onder artistieke leiding van Jürgen Flimm . Het verbindende thema van zijn eerste seizoen was de verbinding tussen industrialisatie en romantiek. Zelfs in het tweede en derde jaar vormden tijdperken thematische aandachtspunten: in 2006 stond de barokke man in het centrum, het programma in 2007 handelde over de middeleeuwen .

Na de dood van de aangewezen artistiek directeur Marie Zimmermann in april 2007, kwam Jürgen Flimm overeen om samen met Jürgen Krings het seizoen 2008 te leiden. Marie Zimmermann’s preoccupatie met de “vreemdeling” was daarom ook de rode draad: “uit het buitenland”.

Willy Decker trad in 2009 te slagen Juergen Flimm en voerde de derde Ruhr Triennale van 2009 tot 2011. Onder zijn artistieke leiding van de RuhrTriennale onderzocht in de drie seizoenen de relatie tussen kunst en creativiteit aan de ene kant en religie aan de andere kant. In 2009 lag de focus op de joodse cultuur, in 2010 op de islamitische en uiteindelijk in 2011 op de boeddhistische cultuur.

Regisseur van de Ruhrtriennale van 2012 tot 2014 was de componist en regisseur Heiner Goebbels , die vooral bekend is om zijn composities en producties op het gebied van muziektheater. Onder zijn leiding hield de Ruhrtriennale de ondertitel International Festival of the Arts met Visual Arts als voornaamste focus.

Regisseur en theaterregisseur Johan Simons wordt van 2015 tot 2017 benoemd tot directeur van de Ruhrtriennale . [1] Hij formuleerde als doelstelling, “met al onze krachten naderen van de inwoners van het Ruhrgebied op zoek [te], om de arbeiders en werklozen.” [2]

Intendant van de Ruhrtriennale van 2018 tot 2020 is de dramaturge Stefanie Carp . Ze wordt gesteund door de Zwitserse regisseur en muzikant Christoph Marthaler als chief director. [3]

Artiesten en rijen

Van 2003 tot 2010 vond de concertserie Century of Song plaats, waarin internationale songwriters de tradities van het populaire lied behandelden . Na acht seizoenen onder leiding van Thomas Wördehoff kwam het in 2010 tot een conceptuele verandering van Century of Song . De titel bleef intact, maar de inhoudsoriëntatie naderde de onderwerpen die bepalend zijn voor de evenementen van het festival. Nieuwe curator van de concertserie was Christoph Gurk voordat de serie werd gespeeld in 2011. Onder leiding van Heiner Goebbels bleven concerten plaatsvinden vanaf 2012, maar ze zijn niet langer onder de titel van Century of Song . [4]

Sommige producties van de Ruhrtriennale waren internationaal te zien:

De productie van David Pountney van de opera The Soldiers van Bernd Alois Zimmermann werd in 2008 in New York vertoond.

In januari 2009 werd de enscenering van Le vin herbé door Frank Martin door Willy Decker getoond in de Opéra de Lyon, de opening van de Ruhrtriennale in 2007.

Fluxus van Christoph Schlingensief – Oratorium Een kerk van angst voor de vreemdeling in mij vanaf het jaar 2008 opende op 1 mei 2009 het Theatertreffen in Berlijn . Deze productie verscheen ook in juni 2009 op het Holland Festival in Amsterdam.

Sinds 2012 is er meer nadruk gelegd op het laten zien van eigen producties van de Ruhrtriennale op andere locaties. Onder de titel Tourtriennale worden enkele producties van de seizoenen 2012 en 2013 internationaal vertoond.

Organisatie

De sponsor van de Ruhrtriennale is de Kultur Ruhr GmbH gevestigd in Gelsenkirchen. Naast de Ruhrtriennale zijn de drie andere programmeerkolommen van de Kultur Ruhr GmbH de ChorWerkRuhr , de Tanzlandschaft Ruhr en de Urbane Künste Ruhr . Deze drie instellingen leveren, naast hun andere programmatische werk, een regelmatige bijdrage aan de Ruhrtriennale. Sponsoren en aandeelhouders zijn de premier van Noord-Rijnland-Westfalen, de Regionalverband Ruhr en de vereniging Pro Ruhrgebiet . De Duitse federale Cultural Foundation en de Arts Foundation NRW bevorderen een groot aantal afzonderlijke producties daarbuiten.

Onder leiding van Jürgen Flimm werd een raad van toezicht opgericht , waaronder Alfred Biolek , Dieter Gorny en Michael Vesper . Naast de Board of Trustees is de Vereniging van Vrienden en Supporters van de Ruhrtriennale, opgericht in 2005, toegewijd aan de morele en materiële steun van het festival.

Literatuur

 • Diedrich Diederichsen : Het stoompunt Disneyland aan de Ruhr. Heiner Goebbels laatste RuhrTriennale vindt het muziektheater nieuw. In: Theater heute , 55e jaar, oktober 2014, ISSN  0040-5507 , blz. 6-11.

Webkoppelingen

 • http://www.ruhrtriennale.de/
 • http://www.ruhrtriennale-foerderverein.de/

Individuele proeven

 1. Jump up↑ ruhrtriennale.de: Johan Simons wordt directeur van de Ruhrtriennale 2015-2017. 27 mei 2013, gearchiveerd vanaf origineel op 29 oktober 2013 ; toegankelijk op 20 augustus 2015 .
 2. Jump up↑ Johan Simons: Redactioneel Ruhrtriennale 2015. Teruggeplaatst op 20 augustus 2015 .
 3. Jump up↑ ruhrtriennale.de: Stefanie Carp wordt directeur van de Ruhrtriennale 2018-2020 met Christoph Marthaler als chief director . 17 mei 2016 ( ruhrtriennale.de [geopend op 15 november 2017]).
 4. Jump up↑ Max Kühlem: Ruhrtriennale: in gesprek met Heiner Goebbels. 23 juli 2012; toegankelijk op 2 september 2015 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *