Shiny Toys Festival

The Shiny Toys is een festival voor een op tijd gebaseerde experimentele cultuur in Mülheim an der Ruhr . Het combineert experimentele muziek, lichte kunst en korte film tot een interdisciplinair panopticum van de avant-garde culturele scène. Het presenteert lokale en internationale kunstenaars die experimenteren met analoge en digitale technologieën en de interfaces van deze presentatieprincipes verkennen. Daarnaast worden workshops en lezingen aangeboden. Sinds 2010 vindt het jaarlijks plaats in het roundhouse en andere locaties.

Het wordt georganiseerd door de Ringlokschuppen Ruhr, het Centrum voor Kunst en Technologie Makroscope e. V. en mex – projecten voor tussentijdse en experimentele muziek e. V. in Dortmund in samenwerking met het cassette- en vinyllabel Ana Ott. Het evenement wordt gesponsord door het ministerie voor familie, jeugd, cultuur en sport van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de culturele onderneming Mülheim an der Ruhr. Het analoge / digitale project wordt bovendien ondersteund door het NRW Kultursekretariat Wuppertal.

Geschiedenis

De oorsprong is te wijten aan het feit dat het festival uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad – Metropole Ruhr 2010 . Het idee om een ​​platform voor een op tijd gebaseerde experimentele cultuur in het Ruhrgebied te vestigen, was al enige tijd aan de gang. Het Ruhrgebied herbergt een aantal gratis artiesten en mediaprofessionals die experimenteren met analoge en digitale technologie om nieuwe geluids- en beeldwerelden te ontwikkelen. Jan Ehlen, lid van het kunstenaarscollectief RaumZeitPiraten, vond dat het tijd was om de bandbreedte van geluid, licht, ruimte en onderzoek een speeloppervlak te geven en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Samen met Werner Nekesen Jerry Jerome richtte hij het festival op voor tijdgebaseerde experimentele cultuur.

In 2010 vond het 1e Shiny Toys Festival plaats in het roundhouse. Oorspronkelijk gemaakt als een evenement met een lokale scène, groeide het in de loop van de komende jaren tot ver buiten het bekende festival van het Roergebied met internationale artiesten. Al het volgende jaar trad het bolwerk in Moers toe als een andere locatie. In 2014 werd de Makroscope toegevoegd in Mülheim, gevolgd door Bunker Hagen tijdens de Urban Lights Ruhr 2015 en 2016 Kultur im Turm e. V. in Wuppertal. In 2017 voegde Mex in het Künstlerhaus Dortmund zich bij het project.

Naast multidisciplinaire licht- en schaduwprojecties, kreeg de minimalistische en elektronische muziekcultuur meer belang. Geluidstolken en DJ’s van over de hele wereld begeleiden het lichtspel met hun live improvisaties en worden zo onderdeel van het kunstwerk zelf. Maar niet altijd met “normale” instrumenten. Dus ontwikkelde computer onderdelen, bijvoorbeeld voor de productie van geluid collages gebruikt en een Vokalakrobatin met boventoonzang begeleid. Een tolk die aan pianosnaren hangt, roept geluiden op door zijn gewicht te verplaatsen en fysiek zijn steun te gebruiken – of eenvoudig groenten te plukken voor een fluitconcert.

Ook populair zijn workshops als onderdeel van het Shiny Toys Festival. Ze moeten de bezoeker uit zijn passiviteit halen en hem uitnodigen om zelf artistiek actief te worden. Met de toevoeging van de Makroscope 2014 zijn er ook lezingen en tentoonstellingen over de geschiedenis van experimentele film en mediakunst .

Aan het begin van 2017 stierf Werner Nekes op 72-jarige leeftijd. Ter ere van hem vond in hal 2 van de Ringlokschuppen een filmvertoning plaats. Getoond werden drie van zijn bekendste experimentele films:

 • DIWAN , een film bloemlezing in 5 delen uit het jaar 1973.
 • AMALGAM I – IV , vierdelige experimentele film over de relatie tussen vorm en kleur en fusie van 1974 en
 • LAGARDO , een avant-garde experimentele speelfilm over de verschillende soorten communicatie en de daaruit voortvloeiende misverstanden van 1977.

Naam

De naam “Shiny Toys” is afgeleid van de wonderbaarlijke schijven ( Thaumatrop ) die sinds het begin van de 18e eeuw bekend zijn . Charles Babbage noemde haar “Philosophical Toys”. [1]Door rotatie komt er een nieuw denkbeeldig totaalbeeld naar voren van de afzonderlijke beelden van de voor- en achterkant. “Shiny Toys” is een moderne versie van het pre-cinematografische speeltje met projectietechnologie en audiovisuele media. Door overlapping vormen de individuele technieken in het artistieke ontwikkelingsproces een nieuwe eenheid.

Zie ook

 • macroscopes
 • Ana Ott
 • Künstlerhaus Dortmund

Bronnen

 • Shiny Toys – Festival voor Experimentele Cultuur
 • macro Scope
 • Ana Ott
 • mex in het Künstlerhaus Dortmund
 • kitev – cultuur in de toren e. V
 • Urban Lights Ruhr 2015 in Hagen
 • Video over Vimeo over het Shiny Toys Festival 2010

Individuele proeven

 1. Jump up↑ F. Hartmann: Onder de huid van de wereld . Philosophical Toys (pagina 109) uit Media Philosophy: Zeitschrift für Medien- und Kulturforschung onder redactie van Lorenz Engell, Bernhard Siegert; Felix Meiner Verlag, Hamburg; Uitgave 2-2010; ISBN 978-3-7873-2503-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *